Ima és likőr, sör vagy marihuána – avagy mit gyártanak a kolostorokban

A karthauzi barátok francia földön is elzárkóznak a világtól, de olyan kiváló likőrt állítanak elő, melyet az egész világon vígan fogyasztanak. Annak ellenére, hogy egy palack chartreuse nem éppen olcsó: 50 euró az ára! Egyre népszerűbbek a szerzetesek és apácák régi receptjei mindenütt a világon.

A karthauzi barátok 1605 óta készítik kiváló likőrjüket egy kis faluban, Grenoble mellett. Évszázadokon át a kolostor adott otthon a szeszfőzésnek, de azután kitelepítették a likőrgyárat, mert a sajátos illat belengte az egész karthauzi kolostort. Jelenleg a falu határában működik a likőrgyár, ahol a világhírű chartreuse készül (ez a karthauzi barátok francia neve. Magát a hegyet is róluk nevezték el: La Grande Chartreuse.)

Miért imádják az egész világon a karthauzi barátok méregerős likőrjét? Az aromája miatt, melyet a titkos recept őriz. Csak három szerzetes tudja a nagy titkot: hogyan kell összeállítani 130 féle növényből a főzetet, mely meghatározza a chartreuse ízét. A csodálatos recept remekül működik: tavaly másfél millió palackot adtak el a szerzetes atyák az egész világon, Kínától az USA-ig. A bevétel a szerzetesrendé, mely részben ebből tartja fenn magát. Ezenkívül jótékony célokra is költenek. Meg persze a likőrgyártás korszerűsítésére. A katasztrófavédelem ugyanis úgy találta: a likőrgyár veszélyeztetheti a falusi lakosság életét. A szeszgyártás ugyanis veszélyes üzem: ha ne adj isten a levegőbe repül a gyár, akkor sokan meghalhatnak a falu lakói közül. Ezért hamarosan költöznek a karthauzi atyák, pontosabban a likőrgyár. Isten háta mögötti helyet néztek ki maguknak, ahol senkit nem zavar a likőrgyártás…

Bajorországban a bencés szerzetesek eredetileg is olyan helyet kerestek, mely távol esik a világ zajától. A Szent hegyen, München közelében áll kolostoruk, mely a belga szerzetesekhez hasonlóan évszázadok óta sört állít elő. Az Andechs apátság sörfőzdéje azzal büszkélkedik, hogy 1455 óta főznek ott benediktiner sört. Kezdetben a zarándokok kaptak belőle, akik a hosszú vándorúton eltikkadtak. Ma már egymillió látogatója van a kolostornak – jórészt turisták. Évi 100 ezer hektoliter sör várja őket. A kolostor sörözőjében 4 euró egy korsó benediktiner.

Kaliforniában a leleményes apácák gyógynövény-kivonatokat árulnak. Marihuána is van bennük. A Sisters of the Valley rend csak tavaly alakult Kaliforniában. A nővérek – éppúgy, mint a szerzetesek Franciaországban – a növények nagy tudorai. 85-95 dollár egy palack a növényi olajból, melyből szép forgalmat bonyolítottak le mindjárt az első évben. A holdnaptárat használják, mint a régi Kínában. Na de mi van a marihuánával, mely Kaliforniában kábítószernek számít? Az apácák leleményesen kerülik ki az akadályt. Nem marihuána van az olajban hanem cannabidiol (CBD). Ez a kivonat már nem minősül kábítószernek a kaliforniai törvények szerint. Így az amerikai apácák az üzleti sikerek terén is felzárkózhatnak a francia vagy bajor barátokhoz, akik évszázadok óta készítik a likőrt és a sört – a hívek legnagyobb elégedettségére…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez