Féléves börtön Jackie Chan fiának kábítószerért Kínában

Megengedtem két barátomnak, hogy marihuánát szívjanak a pekingi lakásomban – ismerte el a bíróság előtt Jaycee Chan, aki a kungfu-filmekből jól ismert Jackie Chan fia, és maga is színész.

A hat hónapos börtönbüntetés azt jelenti, hogy a 32 éves fiatalabb Chan egy hónap múlva szabad lehet, hiszen már augusztus óta ült előzetesben. Az ítélet része annak a nagyszabású kampánynak, amely a drogfogyasztás ellen indult Kínában.  A sors iróniája, hogy egy korábbi ottani drogellenes kampány arca nem volt más, mint Jackie Chan.

Kínában ősrégi hagyománya van a kábítószer-fogyasztásnak. Sokan a császári birodalom meggyengülését és bukását is kapcsolatba hozzák az ópiummal. A brit birodalom ópiumháborúkat folytatott a Mennyei Birodalom ellen a XIX. század során. A szabad ópiumkereskedelem hatalmas csapás volt az egész kínai birodalomra nézve, melynek elitje jelentős részben drogfüggő volt. Még Mao Ce-tung vörös hadseregének tábornokai között is voltak ópiumfüggők. Ezért a hatalomra került kommunisták könyörtelenül leszámoltak a kábítószer-kereskedelemmel. Csang Kaj-sek tábornok vesztes csapatai viszont visszavonultak Burma, a mai Mianmar területére, és ott létrehozták az arany háromszöget, a világ ópiumtermelésének központját, amely évtizedekig a kábítószer-kereskedelem bázisa volt. Ma Afganisztán vette át ezt a szerepet.

Kínában Mao elnök idején sikerült szinte nullára csökkenteni a kábítószerek fogyasztását, de a gyors gazdasági növekedés és a magasabb jövedelmek újra lehetővé tették az elit számára a drogokat. Különösen a művészek körében terjedt ez el Kínában, ezért a kampány most elsősorban a kábítószert fogyasztó értelmiségiek ellen irányul. Hszi Csin-ping elnök nemrég még azzal is megfenyegette a renitens értelmiségieket, hogy – éppen úgy, mint Mao elnök idején – vidékre küldik őket “átnevelésre”. Erről egyelőre nincs szó, de tény: Jackie Chan fiát hat hónap börtönnel sújtotta a bíróság Pekingben, mert megengedte két barátjának, hogy marihuánát fogyasszanak a lakásában Kína fővárosában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez