Hamarosan ítélet születik a kislányok szüzességét elvevő HIV-pozitív hiéna ügyében

A héten várhatóan kihirdetik az ítéletet a Malawiban „hiénaként” tevékenykedő Eric Aniva perében. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a férfi HIV-pozitívként vette el több tucat kislány szüzességét Afrika egyik legszegényebb térségében, méghozzá a szülők kérésére, egyfajta tisztító rituáléként.

Aniva annak idején a BBC-nek adott interjúban bevallotta, hogy 104 kislánnyal és nővel közösült az egészségügyi állapotának tudatában.

Faluról-falura járt, hogy pénzért elvegye a kislányok szüzességét. A lányoknak az első menstruációt követően kell átesniük a három napon át tartó szertartáson. Ez idő alatt a hiéna, aki rendszerint egy középkorú vagy még idősebb férfi, semmi mást nem csinál, csak szexuális viszonyt folytat a lányokkal. A szertartás után a lány nagykorúvá válik, és készen áll arra, hogy férjhez menjen, gyerekeket szüljön annak ellenére, hogy még közel sincs ahhoz, hogy betöltse a 18. életévét.

Az eset nyilvánosságra kerülése után nem sokkal a negyvenes éveiben járó Anivát elnöki utasításra letartóztatták, de mivel senki nem tanúskodott ellene, ezért egy másik vádpontban ítélhetik el: „káros kulturális gyakorlat” végzéséért, mivel frissen megözvegyült nőkkel is közösült. Itt két tanút vonultatott fel a vádló, egyikük azonban azt állítja, hogy azelőtt történt az eset, mielőtt az ilyesmit betiltották volna, a másik pedig azt mondta, hogy megszökött, mielőtt létrejött volna az aktus.

Az „özvegyek tisztítása” szintén gyakori eljárás az ország azon részén, ahol Aniva él. Ott úgy gondolják ugyanis, hogy az az özvegy, akit nem “tisztítanak meg” szexuálisan, balszerencsét, hirtelen halált vagy betegséget hoz a klán valamely tagjára. Pár évvel ezelőttig ezért teljesen elfogadott volt a körzetben, ha egy özvegy három vagy négy napon keresztül, napi háromszor létesített szexuális viszonyt egy erre kiválasztott emberrel.

Anivát sokszor erre az aktusra is felkérték, holott köztudott volt, hogy HIV-pozitív. A nemzetközi nyomásra azonban végre elkezdett megváltozni a közgondolkodás is, egyre többen háborodnak fel az országban a felelőtlen és kegyetlen szokás ellen. Sokan tesznek is ellene, mint például az az elöljárónő, aki nekimegy a szextáboroknak, és visszaküldi a kislányokat az iskolába. Mivel azonban az Anivához hasonló hiénák továbbra is köztiszteletben álló emberek, kérdés, hogy születhet-e egyáltalán olyan ítélet, amivel visszaszoríthatják a jelenséget.

Képünk illusztráció.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez