Ismerje meg a HIV-pozitív férfit, aki 4 dollárért veszi el a kislányok szüzességet

A negyvenes éveiben járó férfit Eric Anivának hívják, és Malawi déli részén, Nsanje körzetben él két feleségével. Foglalkozását tekintve hivatásos „hiénának” számít, akit azért bérelnek fel a szülök, hogy szexuális szertartások keretein belül elvegye kislányaik szüzességét. Azért, hogy mielőbb férjhez adhassák őket. A középkorú férfi viszont HIV-pozitív, a hátborzongató szertartást pedig védekezés nélkül hajtja végre a lányokon, akik nem tehetnek mást, végig kell szenvedniük az aktusokat, mert különben kirekesztetté válnak, soha nem találnak férjet maguknak. Ez pedig a legrosszabb dolog, ami történhet velük Malawiban. Megrázó történt következik!

„Szexuális megtisztulásnak, a felnőttkorba való belépésnek” nevezik ezt az ősi szokást Malawiban, a világ egyik legszegényebb országában, ahol világviszonylatban nézve is a legmagasabb a gyermekházasságok és a HIV-fertőzöttek száma. Az ősi szokásnak az a lényege, hogy a kislányokból mielőbb nőt faragjanak, még mielőtt betöltenék a 18. életévüket. Erre pedig azért van szűkség, hogy minél előbb férjhez adhassák őket. A lányok élete ugyanis nem sokat ér, főleg akkor, ha egy családban sok van belőlük. Őket ugyanis rendszerint nem járatják iskolába, otthon maradnak, segítenek a háztartásban édesanyuknak, amig a családfő valahol máshol dolgozik, pénzt keres az életben maradáshoz.

A hátborzongató “szertartást” azonban csak is „tapasztalt” férfiak hajthatják végre, őket hívják hiénáknak a dél-afrikai országban. Faluról-falura járnak, hogy pénzért elvegyék a kislányok szüzességet. A lányoknak az első menstruációt követően kell átesniük a három napon át tartó szertartáson. Ez idő alatt a hiéna, aki rendszerint egy középkorú vagy még idősebb férfi, semmi mást nem csinál, csak szexuális viszonyt folytat a lányokkal. A szertartás után a lány nagykorúvá válik, és készen áll arra, hogy férjhez menjen, gyerekeket szüljön annak ellenére, hogy még közel sincs ahhoz, hogy betöltse a 18. életévét.

0232

Ezt a szexuális megtisztulásnak nevezett szertartást azonban nem csak kislányokon szokták végrehajtani. Azoknak a nőknek is át kell esniük rajta, akik férjük halála után özveggyé váltak. Férjüket ugyanis csak azután temethetik el, miután „megtisztultak”. Hasonló szertartáson kell átesniük azoknak a nőknek is, akik terhesség során elvetélnek vagy önként döntenek az abortusz mellett.

A BBC riportere, Ed Butler nemrég felkereset egy hiénát. Ő Eric Aniva, aki Malawi egyik legelmaradottabb vidékén, Nsanje köreztben él és dolgozik. A 40-es éveiben járó férfi egy romos, három helyiségből álló kunyhóban tengődik két feleségével, akik tisztában vannak azzal, hogy férjük mivel keresi a létfenntartáshoz szükséges pénzt. Eric elmondta, hogy ő az egyike annak a tíz hiénának, akik a körzetben dolgoznak. A szertartást fejenként 4 vagy 7 dollárért hajtják végre, rendszerint 12-13 éves kislányokon. Az aktus során az óvszer használata szigorúan tilos, különben a szertartást érvénytelen lesz, meg kell ismételni. Eric elmondta, hogy több mint 100 nővel és kislánnyal volt már azóta, hogy hivatásos hiéna lett belőle. Több lányt is teherbe ejtett, tudomása szerint viszont csak öt házasságon kívül született gyermeke van. Azt azonban nem tagadja, hogy a számuk vélhetően ennél jóval magasabb.

A teához használt gyökér, ami fokozza a szexuális vágyat. Ezt fogyasztja Eric is, a szertartások előtt.
A teához használt gyökér, ami fokozza a szexuális vágyat. Ezt fogyasztja Eric is a szertartások előtt.

Eric azt is elmondta, hogy ő személy szerint a 12 évnél idősebb lányokat szereti, és büszke arra, amit csinál. Szerinte a legtöbb lány örül annak, hogy ő vette el a szüzességét, élvezték a vele való együttlétet. Ezért sokan tisztelik és nagyra tartják ők a közösségben. Szex előtt mindig gyökérteát iszik, ez is része a szertartásnak. Eric azonban HIV-pozitív, amiről sokan tudnak, de Eric soha nem veri nagydobra, amikor találkozik a kislányok szüleivel a szertartás előtt. Az Erichez hasonló hiénákat ugyanis a falu közössége választja ki. Csak az lehet hiéna, aki rendes, erkölcsös embernek számít. A helyi tévhitek szerint pedig egy ilyen ember nem adhatja tovább a betegséget, mivel az ő feladata a lányok szexuális megtisztítása. A valóságban azonban pont ők azok, aki terjesztik a gyilkos kort.

Az ENSZ legutóbb felmérései szerint Malawiban minden 10. ember HIV-fertőzött, számuk pedig évről-évre nő. Ebben pedig nagy szerepet játszanak a hiénák, akik a már említett szertartást védekezés nélkül hajtják végre.

Eric végezetül elmondta, hogy az általa végzett munkába is bele lehet fáradni. Hamarosan szeretne visszavonulni, állítása szerint már jóval kevesebb szertartáson vesz részt, de kell a pénz, ezért folytatja még.

Azt azonban tudni kell, hogy az ilyen szertartások nagy eseménynek számítanak  ezekben a közösségekben. A kislányokat először idősebb nők készítik fel. Szextáborokban világosítják fel őket a szexről és a háztartás vezetéséről. Csak ezután találkozhatnak a hiénákkal, akik végül elveszik a szüzességüket.

Kép:BBC

Felhasznált forrás: Ed Butler – The man hired to have sex with children

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez