Bár tagadja, de dollármilliárdos J. K. Rowling

Harry Potter dollármilliárdossá tette a zárkózott skót írónőt. Ezt állítja egy oknyomozó újságíró, aki a New York Times-ban 1,2 milliárd dollárra becsülte az írónő vagyonát.

2012 előtt J. K. Rowling szerepelt a Forbes híres dollármilliárdos listáján, de azután lekerült onnan. A hivatalos indok az volt, hogy Nagy-Britanniában nagyon magas a legfelső kategóriában a jövedelmi adó. Ezenkívül az írónő szívesen adakozik jótékony célokra …

J. K. Rowling sosem beszél a pénzügyeiről

A New York Times újságírójának sem sikerült szóra bírnia őt, de beszélt olyanokkal, akik üzletet kötöttek az írónő ügynökeivel. Aztán számolni kezdett, és kiderült: J K Rowling a világ leggazdagabb írója, mert a vagyona meghaladja az 1,2 milliárd dollárt!

Kezdetben vala a Harry Potter sorozat: a hét könyvből több mint 450 millió példányt adtak el világszerte. Mindez a New York Times szerint több mint 7,7 milliárd dolláros bevételt jelent. Általában 15% jut ebből az írónak. Vagyis a jelen esetben ez több mint 1,15 milliárd dollár. A Harry Potteren kivül más könyveket is írt J K Rowling – ez mintegy 50 millió dollárt hozott a konyhára.

A következő nagy bevételi forrás a film. Két nagy filmes csomag is van, mindkettő a Warner Brothers-szel. Az első filmes csomag 2 millió dollárt jelentett az írónőnek plusz a részesedést. A bevétel több mint 3,5 milliárd dollár volt. Ebből a profit csekély 2,5 milliárd dollár! Az írónő tehát 10%-os részesedést számolva mintegy 250 millió dollárhoz jutott. A második filmes csomagban állítólag már magasabb volt a részesedés, ezért a NY Times 400 millió dollárt könyvelt el. Ezenkívül az NBC televízió is megvette a Harry Potter jogait. És akkor itt van még a Varázsló Park, melyben szintén részesedése van az írónőnek. Mindent összevetve a vagyona meghaladja az 1,2 milliárd dollárt.

Igaz, hogy az adókulcs 45% Nagy-Britanniában a legfelső kategóriában. Az is igaz, hogy az írónő sokat adakozik. A vagyona alapján mégis ott kellene lennie Forbes listáján a dollármilliárdosok között. Már csak azért is, mert nyilvánvalóan vannak befektetései is J. K. Rowlingnak. Ezenkívül nyilván kitűnő adótanácsadók is a rendelkezésére állnak. Ők megoldják, hogy a jogdíjak ott adózzanak, ahol az a legelőnyösebb az ügyfelük számára. Így lehet dollármilliárdos J. K. Rowling miközben az írónő vagyona hivatalosan ennek alig több mint a fele…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez