Mi lesz a bukott szenegáli “királyfi” 21 millió eurójával Franciaországban ?

Rossz napok járnak a diktátorokra, akik vagyonuk egy részét Franciaországban rejtették és költötték el. A vizsgálóbírók offenzívára készülnek afrikai, ázsiai és közel-keleti diktátorok vagyona ellen.

Ha Szenegál kéri, akkor megkaphatja azt a 21 millió eurót, mely Karim Wade nevén van Franciaországban. Az idősebb Wade Franciaország nagy barátja volt, és ennyiben sebezhetetlen. Ám a választáson megbukott. Fia korrupciós per fővádlottja Szenegálban: több mint egymilliárd dollárt követelnek rajta. Ennek csak kis része az a 21 millió euró, mely francia földön várta a bukott “királyfit”. A Közép-Afrikai Köztársaság már hivatalosan kérte Francois Bozizé exelnök Franciaországban lévő vagyonának zárolását, és a pénz átutalását a koldusszegény afrikai országnak.

Más országok vezetői is várhatják vagyonuk zárolását. Így például Egyenlítői Guinea államfője és családja, amely már réges régen a francia igazságszolgáltatás célkeresztjében van. De ugyanígy Tunézia exdiktátora, Ben Ali sem nagyon számíthat arra, hogy Franciaországban elhelyezett vagyona egyszer eljut hozzá Szaúd-Arábiába. Igaz, hogy a ravasz diktátor pénze nagy részét Svájcban helyezte el, és ott még a régi idők szelleme uralkodik: elvetették Tunézia kérését a Ben Ali-vagyon zárolására.

Kik vannak még a francia vizsgálóbírók célkeresztjében? Például Bassár el-Aszad szíriai elnök és családja. Vagy Karimov üzbég elnök és két lánya. A két “királykisasszony” ki nem állhatja egymást, de abban egyetértenek, hogy imádják Franciaországot. Az idősebb többmillió eurót fizetett ki azért, hogy duót énekelhessen Gérard Depardieu-vel. A fiatalabb pedig hazája UNESCO-képviselője. Az UNESCO székhelye ugyan Párizsban van, de az óvatos hölgy inkább Genfben él, mert tart a francia vizsgálóbíróktól. Férje, a diktátor veje még inkább, hiszen ő irányítja a hírek szerint azt a hálózatot, amelynek feladata, hogy Európa vezetőit jóindulatra hangolja Üzbegisztán kissé brutális rendszerével szemben.

Lesz-e eredménye a francia vizsgálóbírók offenzívájának? Franciaországban mindenképp. Persze a diktátorok sem naivak, és már réges régen átvitték a pénzüket olyan országokba, ahol tapintatosan nemigen tesznek fel kérdéseket arról: honnan is származnak a szóban forgó dollármilliók.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez