Irán haditengerészeti támaszpontokat szeretne Jemenben és Szíriában

Az iráni vezérkari főnök beszélt erről a hétvégén a haditengerészet parancsnokainak.

Mohammed Hoszein Bageri azt mondta: Iránnak szüksége van távoli támaszpontokra, és ez egy nap lehetségessé válhat a jemeni vagy szíriai tengerpartokon, esetleg szigeteken vagy úszó bázisok formájában. És hozzátette: szerinte ezek több tucatszor többet érnek, mint a nukleáris technológia.

A vezérkari főnök arról is beszélt, hogy sok olyan önkéntes van, “a sírok védelmezői”, akik készek az életüket áldozni az iráni haditengerészetért, ha esélyt kapnak rá. A sírok védelmezőinek hívják azokat az Iránból érkezett síitákat, akik Szíriában Aszad elnök, Jemenben pedig a síita huszi lázadók oldalán harcolnak.

Bageri tábornok szavai arra engednek következtetni az Al Arabiya hírtelevízió szerint, hogy Teherán be kívánja vetni haditengerészetét is Szíriában és Jemenben, amit állítólag sok iráni politikus és katona üdvözölne. Az első számú katona minden bizonnyal a Jemenben működő alakulatok harci kedvét kívánta növelni a kijelentéseivel, miután azok sorozatos vereségeket szenvednek el a szaúdiak vezette arab koalíció csapataitól és a jemeni hadseregtől – véli a szaúdi tulajdonban lévő pánarab hírtelevízió.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez