Puncs, angyalkák, Lebkuchen és korcsolya – adventi vásárok Bécsben

Mi, magyarok, hosszú évek óta járunk Bécsbe adventi vásárt nézni és karácsonyi bevásárlást intézni. Kezdetben azért mentünk, mert nálunk még nem nagyon volt még ilyen, mostanában pedig azért, mert ott más, mint itt. Ám az idén már az út is tartogat meglepetéseket, a határnél mindenképpen – mesélte az Inforádió világszám című műsorában Kiss Róbert Richard műsorvezető.

Szóval a határon már nem egészen úgy jutunk át, mint mondjuk tavaly. Messziről szembeötlik az a nagy sátor, melyet azért emeltek, hogy esőben-hóban ott ellenőrizzék a belépőket. Jóllehet őket most nem állították meg, csak benéztek a kocsiba, és intettek, hogy továbbmehetnek, de már vége annak, hogy úgy tudunk átjutni, hogy észre sem vesszük, hol az országhatár – mondta a műsorvezető.

161119_becs_002_k

Bécsbe érve fontos kérdés, ha autóval megyünk, hogy hol tegyük le a kocsit. Kiss Róbert Richard erre két megoldást javasol: ha elfordulunk balra a Dunánál, és rámegyünk a mi Andrássy útunkra rendkívül hasonlító Ringre, az Operaháznál találunk egy parkolóházat, ahol általában van is hely. Ott kezdődik a Kärntner Strasse, a híres bevásárló utca. A másik lehetőség, hogy tovább haladunk egy kicsit a Duna partján, ott fordulunk balra, és akkor a régi Fieglmüller kávéház mellett is találunk parkolóházat. Ha csak úgy letesszük valahol az autónkat hétvégén, az lehet, hogy sokkal olcsóbb, de az is lehet, hogy sokkal drágább. Nagyon bonyolult a parkolási rendszer Bécsben, és ha nem tudunk kiigazodni, akkor komoly büntetésre számíthatunk. De azt is megtehetjük még, hogy jó messze leállítjuk az autónkat, és tömegközlekedéssel bemegyünk a belvárosba.

161119_becs_056_k

A Stephanskirche és környéke azért is nagyon szép, mert gyönyörűen megvilágítják ilyenkor, a város hangulata is kellemesebb ettől.

161119_becs_078_k

A templom mellett van egy vásár, 10-12 bódéból áll és itt is lehet kapni a kötelező kellékeket: a Glühweint (forralt bort), puncsot, vagy meleg teát, esetleg csokoládét. Itt, ahogy sok bécsi vásárban is az a módszer, hogy ha vásárolunk valami innivalót, akkor plusz 3 eurót elkérnek a pohárért, depozitként. A pohár általában piros színű, és különböző alakú, A Rathausnál, a Városháza előtti vásárnál például szívet ábrázol. Ha visszavisszük, akkor visszakapjuk a pénzt, ha nem, akkor megvásároltuk a bögrét. Sok külföldi az utóbbit választja, így vesz egy extra szuvenírt.

161119_becs_094_k

Ott vannak a kötelező, izgalmas ennivalók is:  rengeteg burgonyaféleség, a Bratkartoffelt mindenképpen érdemes kipróbálni. A különböző töltött krumplikból sincs hiány, és sok helyen lángost is árusítanak – bár azért itt még van mit tanulni. A szuvenírtárgyakból, a karácsonyfából, a díszekből rengeteg van, ha kézműves a termék, akkor meglehetősen borsos áron lehet hozzájutni.

161119_becs_115_k

A Stephanskirche mellett nagyon sok angyalkás díszt találunk,és nincs még 90 százalékban Kínából importált sapka és egyebek, mint másutt – ügyelnek az osztrákok arra, hogy minőségi termékeket kínáljanak, még akkor is, ha drágán.

161119_becs_054_k

A Stephansdom melletti vásár nem túl nagy, de elegáns, meseszép gyertyákat lehet kapni, és van egy kitelepült virágüzlet is, ahol a hidegben is virágok ezreit láttuk – mesélte Kiss Róbert Richard. Ennek a vásárnak az adja a rangját, hogy ott van mellette a Kärntner Strasse és kicsit tovább a Graben, az osztrák főváros luxus-bevásárlóutcája. Ahol ilyenkor fényárban úszik minden.

161119_becs_079_k

Ha itt tovább sétálunk, akkor újabb kisebb vásárokba csöppenhetünk. Az egyik a Hofburg mellett a Weihnachts Markt am Hof, itt egy hatalmas nagy feldíszített karácsonyfa fogad minket – meg egy daru is, mert építkeznek a közelben. Érdekes, hogy élelmiszereket is árulnak – sonkákat, kolbászokat, de vannak sajtpavilonok is. Meg gesztenyeárusok. Maronét, sült gesztenyét mindenképp érdemes vásárolni, finomabb, mint itthon – tanácsolja a műsorvezető.

161119_becs_080_k

Kicsit arrébb van a régi bécsi Christkindlmarkt, az igazi régi bécsi karácsonyi vásár, ahol csinosabbak a bódék és szinte csak kézműves terméket árusítanak. Gyöngyszemeket, gyöngyszem-áron. De ha már itt vagyunk, érdemes betérni egy kis kávéházba is, lehetőleg nem olyanba, amely előtt sorbaállnak a japán turisták. Nagyon finom a máktorta. Mi limonádét kértünk, amit melegen szolgáltak fel – meséli a műsorvezető. Azt mondták, ott ez a divat.

161119_becs_043_k

A legnagyobb, a legszebb vásár pedig a Rathaus-nál van. Ennek van a legizgalmasabb hangulata, itt van a legtöbb árus, és egy jégpályát is csináltak mellé. Ami nem egy hatalmas nagy hodály, inkább kis pályarendszer. A városházázánál sokféle árut lehet kapni, a bőr pénztárcáktól kezdve a ruhanemükön át a szokásos díszekig, enni- és innivalókig.

161119_becs_118_k

 

De bármelyik helyszínt választjuk is, érezni fogjuk: Bécs még mindig csodálatos, és vár bennünket.

Fotó: Bocskay Zsolt

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez