Kína rohamtempóban épít szénerőműveket, de minek?

Kína 460 milliárd euróért épít olyan erőműveket, melyekre semmi szükség! 205 gigawatt felesleges kapacitás jött létre a szénerőművek piacán Kínában, ahol az energia 60%-át még mindig ezek a környezetszennyező erőművek adják – állapítja meg egy brit nemkormányzati szervezet friss jelentése.

A Carbon Tracker Initiative szerint tavaly minden héten üzembe helyeztek egy új szénerőművet, miközben Kína nagyvárosaiban már alig lehet levegőt venni. Peking korlátozni is szeretnék a szén felhasználását. Akkor miért költenek dollármilliárdokat a szénerőművek építésére?

A Greenpeace szerint 300 milliárd gigawatt a fölösleges kapacitás. A kínaiak szénerőművei jelenleg 895 gigawattos teljesítményre képesek, de ennek csak a felét használják ki. Miért? 2689 szénnel működő erőmű üzemel jelenleg Kínában, de java részük félgőzzel. Az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályok miatt ugyanis gyakori leállásra kényszerülnek.

Ez persze csak az egyik ok. A másik az, hogy Kínában már távolról sincs olyan nagy bővülésre szükség az áramellátásban, mint korábban. A nagy felfutás idején évente több mint 10%-kal nőtt az energiafogyasztás, de ennek immár vége. Jelenleg évente 3% a növekedés üteme. Ráadásul Peking le akar szokni a szénalapú erőművekről, és rohamtempóban építi az atomerőműveket. Jelenleg még 60% a szénerőművek aránya az energiatermelésben, de a tervek szerint ez 52% lesz 2020-ban.

Akkor mégis miért költenek dollármilliárdokat olyan szénalapú erőművekre, melyekre semmi szükség sincsen? Nem tökéletes pazarlás ez egy olyan országban, ahol sok másra is lehetne költeni? Ilyen rossz tőkereallokációra kevés példa van Kínában – különösen ilyen nagyságrendben. Csakhogy Peking hiába próbálja korlátozni a szénerőművek építését, mert a tartományok, melyek államot jelentenek az államban, vígan folytatják az építkezéseket. Miért? A hivatalos indok az, hogy így lehet csökkenteni a munkanélküliséget. A valós válasz viszont az: a kommunista mandarinok szép pénzeket tudnak így lenyúlni, hiszen olyasvalamit építenek, amire semmi szükség sincsen …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez