Megőrülnek a lejárt szavatosságú élelmiszerekért Dánia fővárosában

Elképesztően népszerű ötletnek bizonyult az első, lejárt szavatosságú élelmiszereket forgalmazó bolt Dániában – erre a bizonyíték, hogy a tulajdonos az első koppenhágai helyszín után már egy másik kerületben is nyitott üzletet.

A Wefood koncepciója az volt, hogy ahelyett, hogy kidobnák, hasznosítsák inkább a dátum szerint már nem fogyasztható termékeket. A bolt önkéntesei gyűjtik össze ezeket a felajánlóktól, nagy cégektől és helyi szupermarketektől. Ezzel nem csak a pazarlást kerülik el, hanem sokat segíthetnek is a rászorulóknak, hiszen az üzletben féláron juthatnak hozzá az élelmiszerekhez, az eladások utáni profitot pedig jótékonysági célra használják fel.

A bolthálózatért megőrülnek a helyiek, van, aki itt intézi a nagybevásárlásokat, és karácsonyra is innen választ például édességet. A kínálat pedig mindig változik, attól függően, hogy az önkéntesek mit tudnak begyűjteni a felajánlóktól a héten.

A lejárt szavatosságú termékek forgalmazása legális Dániában, amíg ezt feltüntetik, és amíg a fogyasztásuk nem jelent veszélyt az egészségre. A Wefoodban pedig tesztelik is a termékeket, olyat nem tesznek ki a polcra, amiről úgy ítélik, hogy a fogyasztójának árthat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez