Dániában betiltják a 18 év alattiak házasságát

A dán parlament csütörtökön hagyta jóvá a törvényjavaslatot, február 1-től pedig életbe is lép a szabályozás, amit a menekültek miatt kellett meghozni.

Dániában illegális lesz februártól a fiatalkorúak házassága, és azokat sem ismerik el a dán törvények szerint házasnak, akik már így érkeztek az országba. A lépésre azért volt szükség, mert az Integrációs Minisztérium jelentése szerint tavaly 27 kiskorú szerepelt házasként vagy élettársi viszonyban élőként a nyilvántartásukban. Egy korábbi jelentés szerint több 14 év körüli lány lépett be úgy az országba, hogy már a házastársa volt egy idősebb férfinek, aki minimum 10, de akár sokkal idősebb is lehetett.

A „gyerekmenyasszonyok” híre gyorsan elterjedt és hatalmas felháborodást váltott ki Dániában. Ez hívta életre az új szabályozást is, ami február 1-től lép érvénybe. A tilalom alól kivételt képeznek azok a párok vagy házastársak, akik „meggyőző érvekkel” tudják alátámasztani az élettársi viszonyukat vagy házasságukat.

Számos jogi szakértő és emberi jogi csoport bírálta azonban a parlament döntését, szerintük ugyanis így sérülnek a menedékkérők jogai és a jelenlegi szabályozások szerintük már így is elég szigorúak ahhoz, hogy ne lehessen kiskorúakkal házasságot kötni.

A döntéshozók azonban kiállnak a jogszabály mellett, úgy gondolják ugyanis, hogy csak így lehet megvédeni a kényszerházasságtól a kis- és fiatalkorú gyermekeket.

„Nem gondolom, hogy ez csak egy szimbolikus és szükségtelen lépés lenne. A házasság azoknak szól, akik már elérték a felnőttkort” – mondta Mai Mercado, gyermekvédelemért és a szociális ügyekért felelős miniszter a Ritzau hírügynökségnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez