Tegyen virtuális sétát a világ legnagyobb mozaikmúzeumában

A világ legnagyobb mozaikmúzeuma Törökországban található, ott is Gaziantepben, lent délen. Most bárki ellátogathat oda repülőjegy vízum nélkül is.

A kezdeményezés a helyi ipari kamaráé: a www.zeugma.org.tr oldalon nyolc nyelven, 360 fokos szögben indulhatunk virtuális túrára. A cél a történelmi és kulturális örökség népszerűsítése. Az oldalon minden információ elérhető, nemcsak a mozaikmúzeumról, de Zeugma ókori városáról és az ottani archeológiai múzeumról, a most folyó ásatásokról is.

A nyolc nyelv a török mellett az angol, a német, az arab, a francia, a spanyol, a japán és a mandarin. De ha véletlenül ezek egyikén sem beszél, a látványért így is érdemes útra kelni számítógépén. A 2011-ben megnyílt gaziantepi múzeumban 700 négyzetméternyi, főként ókori mozaik látható. Az egykori Zeugma mozaikjainak nagy része még most is feltáratlan, ám a kutatók fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy ezeket is elérhetővé tegyék.

Zeugma neve ógörög, hidat vagy átkelőt jelent. Arra utal, hogy az Eufrátesz vágta ketté az ókori várost, melyet Seleucus Nicator diadokhosz alapított még időszámításunk előtt 300 körül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez