Futball Leaks – Cristiano Ronaldo nemcsak a futball, de az adócsalás királya is

Több mint 150 millió eurót titkolt el az adóhatóság elől a csodacsatár, aki a nyáron Európa-bajnokságot nyert a portugál válogatottal. A Real Madrid sztárja számára leleményes ügynöke olyan offshore cégeket alapított, melyek Cristiano Ronaldo hatalmas jövedelmének nagyrészét adóparadicsomokba menekítették.

Legalábbis ezt állítja a Der Spiegel. Pontosabban egy olyan oknyomozó újságírócsapat (European Investigative Collaborations), mely először a német hetilapban tette közzé vizsgálatainak eredményét. Football Leaks-nek keresztelték el az ügyet, mert távolról sem kizárólag Cristiano Ronaldóról van szó …

Ő a legnagyobb név a listán, és messze ő keres a legtöbbet azok közül, akik most cáfolni kényszerülnek az adócsalást. Azért a többiek sem akárkik: itt van például José Mourinho. Ő jelenleg a Manchester United edzője, de korábban irányította a Real Madridot is, ahol 2008 óta szisztematikusan folyt az adócsalás. Jorge Mendes, Cristiano Ronaldo ügynöke találta ki a rendszert. Ennek lényege az, hogy offshore cégeket hoznak létre, és ezeket aztán a Brit Virgin-szigeteken, Írországban, Svájcban és Panamában jegyzik be.

Javarészt portugál futballisták profitáltak a rendszerből, de vannak közöttük brazilok és kolumbiaiak is. Íme a további nevek: Fabio Coentrao, Ricardo Carvalho, Radamel Falcao, Pepe, James Rodriguez. Ők összesen 188 millió eurót titkoltak el az adóhatóságok elől. További leleplezések várhatók – közlik az oknyomozó újságírók.

Mit szólnak az érintettek? Egyelőre semmit, de Cristiano Ronaldo ügynökének cége sajtóértekezleten bizonygatta: nem folyik vizsgálat adóügyben sem a portugál világsztár, sem a többiek ellen Spanyolországban. Eddig talán nem, de a leleplezések után valószínűleg több állam adóhivatala is érdeklődni kezd a futballmilliomosok adózási szokásai után …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez