Adócsalás felsőfokon – vádat emeltek Cristiano Ronaldo ügynöke ellen

A világ legjobban fizetett sportolóját a világ legdrágább ügynöke menedzseli: Jorge Mendes most hatalmas adócsalás miatt került bíróság elé Madridban.

188 millió eurós adócsalással vádolják a portugál ügynököt, aki Cristiano Ronaldón kívül még sok más sztár menedzsere is. Számukra is kidolgozott egy olyan adócsalási rendszert, mely offshore számlákon rejti el a futballsztárok mesés jövedelmét.

Tavaly decemberben a Der Spiegel és néhány más lap tette közzé a Football Leaks címen elhíresült jelentést arról, hogy melyik sztár hol rejtegeti vagyonát az adóhivatal elől. Miután szinte minden országban gondok vannak az államkassza feltöltésével, az adóhivatalok mindenütt fokozott buzgalommal vetették magukat az ügyekre. Hatalmas pénzekről van szó: Jorge Mendes például a Forbes szerint tavaly 72,7 millió dollárt keresett és adót alig fizetett. Most a bíróságon válaszolni kell a kínos kérdésekre, melyeket az ügyészek a Football Leaks botrány nyomán kezdtek el kutatni Spanyolországban és másutt.

Cristiano Ronaldo a legnagyobb sztár a most bíróság előtt álló játékosügynök ügyfelei közül. A világ legjobban fizetett sportolója a Football Leaks adatai szerint csekély 149,5 millió eurót titkolt el az adóhatóság elől. A Real Madrid 32 éves sztárja négyszer nyerte el az aranylabdát és 2021-ig szerződés köti a spanyol klubhoz, mellyel már szinte mindent megnyert. Most mégis azt fontolgatja: Nagy-Britanniában folytatja. Spanyolországban ugyanis forró lett a lába alatt a talaj.

Hol folytatná Cristiano Ronaldo? A Manchester Unitednél. Ott, ahol a szintén portugál José Mourinho az edző. Aki ugyancsak Mendes mester ügyfele és ugyancsak szuperszofisztikált adócsaló. Igaz, ő kevesebbet keres. Az adóhivatal őt csak 3,3 millió eurós adócsalással gyanúsítja. Angel di Maria, aki szintén a Real Madrid sztárja volt, időközben rendezte adócsalási ügyét Spanyolországban. Leperkált kétmillió eurót és így futni hagyták. Az argentin Lionel Messi ugyancsak alkut kötött a hatóságokkal: elítélték ugyan 21 hónapos börtönbüntetésre, de ezt nem kell leülnie. Ha minden nap befizet 400 eurót, amíg le nem jár a büntetése…

Az Európai Unió Bizottságának is feltűnt a kapitális adócsalás a futballban. Ezért kidolgoztak egy rendszert, mely a bankokat arra kötelezi, hogy jelentsék az átutalásokat az offshore számlákra. Az uniós szabály az adócsalás megfékezésére elvben 2019 januárjában lépne életbe, de egyelőre még nem fogadta el senki. Pedig csak akkor érvényes, ha az EU valamennyi tagállama jóváhagyja.

A futballisták abban bíznak, hogy ez még messze van és vígan folytatják az adócsalást szinte mindenütt. A lebukottak – mint most Mendes mester, a világ legjobban fizetett játékosügynöke – persze eltölthetnek néhány kellemetlen napot a bíróságon, de minthogy a világ legdrágább ügyvédeit alkalmazzák, bízhatnak benne: olyan ítélet születik, amely az adócsalás révén összegyűlt vagyonuknak mindössze a töredékét érinti majd.

Fotó: Jorge Mendes két legnagyobb ügyfelével – Cristiano Ronaldóval és Jose Mourinhóval / Sportskeeda.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez