Tömeges terroristanő-per Rijádban

Összesen 26 nő áll terrorizmus vádjával az ilyen esetekre szakosodott büntetőbíróság előtt Szaúd-Arábia fővárosában.

Semmiféle különleges elbánást nem kapnak a monstre perben a nők – közölte az igazságügyi minisztérium szóvivője. “Ugyanolyan eljáráson mennek keresztül, mint a férfi vádlottak, és ugyanazok a jogok illetik meg őket.”
A nőket azért állították bíróság elé, mert a vád szerint kapcsolatban álltak az ISIS-szel vagy az al-Kaidával. Az eljárás egyébként korántsem most kezdődött: a meghallgatásokat már két évvel ezelőtt megkezdték. Az Al Arabiya televízió szerint a legfigyelemreméltóbb eset Haila Al-Qaseeré, akit csak “Lady Al-Kaida” néven emlegettek. Őt már el is ítélték, 15 évre.  Akárcsak a 27 éves Um Oweist, aki állítólag hűséget esküdött Abu Bakr Al-Bagdadinak, csatlakozott az ISIS-hez és a vád szerint logisztikai szolgálatokat tett a terroristáknak a médián keresztül (hogy ez konkrétan mit jelent, azt nem sikerült megtalálnunk), és kapcsolatban állt Twitteren az ISIS tagjaival, illetve a Nuszra Front vezetőivel. A fiatal nő egyébként korábban mester fokozatot szerzett az egyik szaúdi egyetemen.
Akik pedig most állnak a bíróság lőtt, azok közt ott van például “Al-MohajIra,” aki 25 éves, és a vád szerint egyszerre tagja az ISIS-nek és a Nuszra Frontnak. Állítólag ő is letette a hűségesküt Bagdadinak, és ugyancsak propaganda-vonalon segítette az iszlamistákat. Azza is vádolják, hogy gyilkosságokra bújtatott fel a válságövezetekben és a királyságban egyaránt.
A pert kommentálva az  Al-Qassim egyetem kriminológia-profsszora,  Dr. Yusuf Al-Rumaih arról beszélt az Arab News-nak, hogy ezeket a nőket kizsákmányolták és radikalizálták az iszlamisták. Aik előszeretettel használják ki a nők sajátos helyzetét is a szaúdi társadalomban, például akkor, amikor női ruhákba bújva hajtanak végre terrorista bűncselekményeket.
Szerinte a múltban a nőknek eszükbe sem jutott, hogy ilyesmibe keveredjenek, most viszont már vannak köztük fegyver- és robbanóanyag-szakértők is. Ez pedig új kihívások elé állítja a nemzetbiztonságot – mondta a professzor. Aki szerint megoldás lehetne, ha a nőknek előadásokat és szemináriumokat szerveznének az ilyen veszélyekről.
A rijádi különleges bíróságnak mindenestre van még dolga a vádlottakkal: például azt próbálja kideríteni, hogy az egyikük,  Abeer Al-Harbi milyen szerepet játszott a különleges szaúdi tartalékos erők mecsetjének felrobbantásában tavaly nyáron.
Fotó: AFP
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez