Lassan vége? – már Aleppó óvárosából is kiszorították a felkelőket

Visszavonultak a szíriai ellenzéki erők Aleppó óvárosából – jelentette egy aktivistákból álló megfigyelő csoport. Ezzel Szíria második legnagyobb városának már 75 százaléka került a kormányerők kezére.

Az Aszad-ellenes erők már négy éve tartották ellenőrzésük alatt az ősi citadella környékét. A mostani visszavonulásukat kemény harcok előzték meg – közölte a Syrian Observatory for Human Rights.

Az állami Sana hírügynökség beszámolója szerint két kerületet foglalt el a hadsereg a régi erődítménytől északra, Aghiurt és Baba al-Hadidot.

A kormányerők most minden erejüket az ellenzék maradék állásai ellen fordították: Aleppó dél-keleti részét egész éjjel heves tüzérségi tűz alatt tartották. Tegnap legkevesebb 15 áldozatot követelt az ágyúzás, még mindig több tízezer civil van az ostrom alatt álló területeken.

A BBC tudósítója, Lyse Doucet arról számolt be Aleppóból, hogy a tisztségviselők újabb szervezett elszállítást terveznek, miután sok család próbál menekülni a rendkívül szörnyű helyzetből. Enni alig van mit, a kórházakat működésképtelenné tették a több hónapja tartó heves ágyúzások és légitámadások, mára egyik sem tud betegeket fogadni.

Közben az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a szíriai felkelők ellenséges tüzében halt meg egyik katonai tanácsadójuk. Ruszlán Galickij ezredes a kormány ellenőrzése alatt álló Nyugat-Aleppóban kapott halálos sebet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez