Pánik és menekülés – kiszorítják a kormányerők a felkelőket Kelet-Aleppóból

Több mint egyharmadát foglalta el mostanra a szíriai hadsereg az évek óta a lázadók kezén lévő Kelet-Aleppónak. A hírügynökségek jelentései szerint a felkelők védelme összeomlott.

Az aleppói ütközetet sorsdöntőnek tartják mindkét oldalon a résztvevők. A 6 éves polgárháborúban kettészakadt város keleti része a lázadók utolsó nagyvárosi erőssége.

Ha Aszad elnök és szövetségesei megszerzik, ez lesz a legnagyobb sikerük.

Ellenőrzésük alá kerül Szíria legnagyobb városa, és ezzel a kormányerőké lesz az ország négy legfontosabb települése és a tengerparti területek fölötti kontroll is. Ezzel tenné fel a koronát egy éve tartó előrenyomulására a hadsereg.

Ráadásul a saját helyzetét is megerősítené Aszad elnök akkor, amikor az Egyesült Államokban új adminisztráció kezdi meg a működését. Mindehhez még több ezer katona és a kormánnyal szövetséges fegyveres szabadulna fel és válna bevethetővé az ország többi részein folyó harcokban.

Charles Lister, a washingtoni Közel-Keleti Intézet vezető szakértője szerint a szíriai ellenzék Aleppóban vesztette el a legtöbb harcosát 2012 óta. A város maga volt a mérsékelt (értsd: nem iszlamista) ellenzék tevékenységének központja, így az eleste rájuk nézve a legsúlyosabb csapás, amit aligha tudnak majd kiheverni – mondta az AP hírügynökségnek.

Mióta Kelet-Aleppó négy évvel ezelőtt csatlakozott a felkeléshez, olyan mintaterületté próbálta kinőni magát, amely modell lehet egy Aszad nélküli Szíria számára.

Helyi vezetőket választottak, saját oktatási rendszert vezettek be, és kiépítették a kereskedelmet a lázadók kezén lévő vidéki területekkel, valamint a szomszédos Törökországgal.

A lakók megpróbálták élni az életüket a kormánykézen lévő nyugati városrésszel folytatott állandó harcok közepette is. De az összecsapások és bombázások négy éve igencsak otthagyta a nyomát a városrészen, ahol egész házsorok váltak romhalmazzá.

Orosz légi támogatással és a Libanonból, Irakból, Iránból érkezett, Teherán által támogatott síita fegyveresek segítségével Aszad a hónap közepén kezdte minden eddiginél erősebben szorongatni Aleppó keleti részét. A légicsapások több száz embert öltek meg az elmúlt két hétben.

Körülbelül negyedmillió ember rekedt Kelet-Aleppóban, akik alig jutnak élelemhez, vízhez, gyógyszerhez. Az ENSZ szerint a gyerekek száma 100 ezer körül lehet. Ráadásul nagyon hideg a tél, az elultáplált emberek az utcákon reszketnek – írta sms-ben egy ottani orvos az AP-nek. Vannak, akik a mecsetekben találnak menedéket, míg mások az elmenekült aleppóiak házait veszik birtokukba a viszonylag biztonságosabb negyedekben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának, az OSDH-nak az adatai szerint egy nap alatt tízezren menekültek el Aleppó keleti feléből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez