Megrepedt a jég alatta, költözik a kutatóállomás az Antarktiszon

Az Egyesült Királyság antarktiszi kutatóállomására nagy munka vár – 23 kilométerrel arrébb kell költöztetni az egész létesítményt, mert egy hatalmas repedés keletkezett alatta a jégen.

A British Antarctic Survey’s Halley VI névre keresztelt állomáson a klímaváltozással kapcsolatos méréseket, légköri jelenségeket és űridőjárást vizsgálnak, a 7 kilométeres repedés pedig akár el is szakíthatja az épületeket egymástól, ezért döntöttek a költözés mellett.

A helyi viszonylatok különösen megnehezítik a műveletet, hiszen az antarktiszi időjárás kiszámíthatatlan, és a nyár is mindössze kilenc hétig tart. A kutatóállomást viszont úgy tervezték, hogy mozgatható legyen, ha költöztetni kell, így remélhetőleg komplikációmentesen el tudják majd szállítani a traktorokkal a 8 elemes létesítményt.

A jéghegyek leszakadása mindennapos jelenség a kontinensen, 2002-ben például egy 3250 kilométeres selfjég szakadt le, egy újabb repedés pedig előrevetíti egy csaknem kétszer ekkora jégtömb leszakadását a jövőben.

A Halley-n 1956 óta végeznek méréseket, az ottani kutatások vezettek az antarktiszi ózonlyuk felfedezéséhez 1985-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez