A parti őrség mentett ki egy ausztrál hajót a jég fogságából

Az amerikai Polar Star nevű hajó néhány napja kapta az üzenetet, miszerint egy ausztrál halászhajó csapdába esett Antarktisz partjainál: a négy hajócsavarja közül három tönkrement, ezért a legénységnek esélye sem volt kiszabadulni a jég szorításából.

Az ausztrál halászoknak szerencséjük volt ugyanis az Egyesült Államok egyetlen nehéz jégtörő hajója éppen a közelben volt. A Polar Star egy antarktiszi kutatóállomás felé vezető vízi út szabaddá tételén dolgozott a mentőakció előtt.

A hajó kapitánya rögtön reagált a segélykérésre. Mintegy 240 kilométernyi jeget kellett feltörniük, hogy a bajba jutott halászok közelébe férkőzhessenek. Már odáig eljutni sem volt könnyű, mert a jégpáncél helyenként több mint 6 méter vastagságú volt, és pocsék látási viszonyok mellett kellett haladniuk. Miután elérték a célt, megkezdték az ausztrál hajó vontatását. Bár a vontatókötél háromszor is elszakadt, végül sikerült kijutniuk a nyílt vízre.

A 26 fős ausztrál legénység nagyon hálás volt. A Polar Star kapitánya szerint az időjárási viszonyok nagyon rosszak voltak mire megérkeztek, és a bajba jutott hajón lévők komoly veszélyben lettek volna, ha tovább ott kell maradniuk a jég fogságában.

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez