Ha -25 fokban fényképezel, készülj fel!

Modell és lehelete: mindkettőt ámulattal nézzük az internetet rendszeresen megborzongató fagyos divatfotókon. Budapesten most belarusz munkák láthatóak. A kiállítás megnyitóján a mai belarusz divatról és modellekről beszélgettünk az alkotókkal.

Belarusz budapesti nagykövetsége másodszor rendezett fotókiállítást a decemberi Budapesten. A Varázslat: tél, szépség, angyalszárnyak című kiállítás képei belarusz tájakon, belarusz modellekkel készültek.

Belarusz budapesti nagykövete, Alekszandr Hajnovszkij megnyitja a kiállítást a St. George Residence Hotelben
Belarusz budapesti nagykövete, Alekszandr Hajnovszkij megnyitja a kiállítást a St. George Residence Hotelben

A hatalmas erdőség színeiben gyönyörködve megfogan a kérdés: hogy bírja a munkát a fotós a nagy hidegben? „Több képet is -25 fokban készítettem” – mesélte a kiállító fotós, Irena Gudijevszkaja. „Ez ugyan már tényleg nagyon hideg, de a tapasztalt fényképész fel tud rá készülni a megfelelő technikával, a helyszín kiválasztásával. Ha elég alaposak az előkészületek, túlélhető a -25 fok.”

dscf0004

Persze míg a fotós melegen felöltözhet, a modelleknek jó, ha jut egy vékony lebernyeg. Gudijevszkaja sem tagadta ezt: „Ezeket a lányokat érdekli a modellkedés, a divat világa, keményen képesek megdolgozni a sikerért.”

Balról jobbra: Irena Gudijevszkaja fotós és Tamara Gancsarova stylist
Balról jobbra: Irena Gudijevszkaja fotós és Tamara Gancsarova stylist

A mostani kiállítást egy ötéves projekt képeiből állították össze. Ez idő alatt 50 belarusz modellel dolgoztak együtt – mesélte Tamara Gancsarova stylist. Legtöbbjük 15-16 éves, tiszta arcú kislány. A Szovjetunió felbomlása óta számukra is nyitott a nemzetközi pálya. Ahogy az orosz, úgy a belarusz modellek is népszerűek a szláv vonásaik miatt. A projekt résztvevői közül ketten is most kezdenek nagy márkáknak dolgozni. Az egyikük az olasz Vouge-nak, a másikuk Louis Vuitton-nak.

dscf0028

A szovjet időszakkal ellentétben ma már nem nehéz stílusosnak és divatosnak lenni Belaruszban sem. A szabad piac mellett ez az egyre több tehetséges tervezőnek is köszönhető. Ahogy a képeken is látszik, sokan használják a belarusz folklór motívumait, például a piros-fehér keresztszemes hímzést, a búzavirágot vagy a gólyát. A régi jelképek népszerűségét tömören magyarázta meg Gancsarova: „A gyökereink nélkül nem találhatjuk meg a jövőnket.”

A kiállítás pár napig a St. George Residence Hotelben, majd december végéig az Orosz Kulturális Központban látható.

Képek: KTGy

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez