Rapid pénzcsere lesz Venezuelában is – 72 óra a határidő

A kormány a pénz kicsempészését és az áruhiányt reméli leküzdeni azzal, hogy három napon belül érmékkel váltja fel a legnagyobb címletű, 100 bolívaros bankjegyeket – közölte az államfő.

Azért lépnek ilyen rövid idő alatt, hogy a határon működő bűnszövetkezeteknek ne legyen idejük beváltani a Simon Bolivar képmásával ellátott bankjegyeket – mondta Nicolas Maduro elnök. Bírálói szerint azonban csak újabb kétségbeesett kísérletről van szó az ország gazdasági hanyatlásának megállítására. Az ellenzék kétségbe vonja, hogy ennyi idő alatt egyáltalán lehetséges lehet a pénzcsere.

A 100 bolívarosok ma csak a felét érik annak, amit néhány éve értek: gyakorlatilag körülbelül 2 amerikai centet, vagyis úgy 6 forintot a BBC szerint. A súlyos gazdasági-politikai válsággal küzdő Venezuelában a világon az egyik legnagyobb az inflációs ráta. A kormány legutóbb egy évvel ezelőtt publikált inflációs számokat, akkor 180 százalékról beszélt, ám az IMF szerint a valós adat 2000 százalék.

Maduro elnök tévébeszédében azt mondta, lezáratta az összes szárazföldi, tengeri és légi átkelési lehetőséget, így a bankjegyek nem juthatnak vissza az országba, Kolumbiában vesztik el az értéküket – ott, ahova kicsempészték őket.

A Bloomberg szerint Venezuelában a kiskereskedelemben a készpénz szinte egyeduralkodó, ezért gyakoriak a sorok a készpénz-automatáknál, amelyek viszont néha üresek.

Legutóbb Indiában volt hasonló gyors pénzcsere, az nagy zűrzavarhoz vezetett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez