Elvérzett az egészségügyi rendszer Venezuelában

Vér, legyek, szemét és bűz. Akár egy horrorfilm helyszínéről is szólhatna a leírás, de sajnos Caracas egyik közkórházának a hétköznapjait jellemzi.

A gazdasági és politikai krízisben lévő Venezuela több száz kórházáról ugyanez mondható el. Az, aki bekerül, nemhogy egészségesebben vagy gyógyultan jön ki, de még jó pár fertőzést is összeszed a kezelések alatt – áll a jamaicaobserver riportjában.

Plumber Freddy Herrera négy helyen törte el a lábát, amikor elesett a motorjával kilenc hónappal ezelőtt. Az igazi problémái azonban akkor kezdődtek, amikor bekerült a kórházba.

Az orvosok először rögzítették a lábát, majd tizenhárom alkalommal kellett megoperálniuk, hogy végre kigyógyuljon a fertőzésekből, amelyeket pont a kórházban kapott. “Attól félek, hogy ennyi harc után végül majd azt mondják nekem, hogy le kell vágni a lábamat, mert egy baktérium megtámadta a csontvelőmet is. Nem akarok több operációt. Minden alkalom után csak rosszabbul érzem magam” – mondta a beteg a híroldal riporterének.

Egy közösségre, ami körülbelül 150.000 embert jelent, mindössze 18 orvos jut Venezuelában. Az antibiotikumok pedig egyre kevésbé hatásosak a gyorsan terjedő fertőzésekkel szemben.

Mindez nagyrészt az olajáraknak tudható be, Venezuela exportjának ugyanis csaknem teljes egészét a kőolajexport jelenti, az alacsony olajárak miatt pedig már januárban szükségállapotot kellett bevezetni az országban. Azóta csak romlott a helyzet, hiszen a bevételek elapadása a gyógyszerkészletre és az orvosi ellátásra is drasztikus hatással volt.

Az orvosoknak nemcsak azért nehéz, mert a körülmények miatt nem tudják elvégezni a műtéteket, de egyéb veszélyekkel is szembe kell nézniük. Gyakran esnek ugyanis áldozatául támadásoknak, rablásoknak. Az ország egészségügyi szakszervezete szerint 13.000 orvos hagyta el Venezuelát Maduro elnök 1999-es hatalomra kerülése óta.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez