Állami temetésen búcsúztak Kairóban a templomi robbantás áldozataitól

Háromnapos gyász van most Egyiptomban.

Azt a 24 embert, többségében nőket siratják, akik tegnap délelőtt haltak meg, amikor merénylő robbantott a mise vége felé a Szent Márk kopt katedrális melletti Szent Péter templomban.

Az egész éjjel tartó virrasztás után a gyászmisét II. Teodor kopt pápa tartotta a tragédia helyszínétől nem messze fekvő Nasr City-ben, a Szűz Mária templomban. Ott volt Egyiptom elnöke, Abdel Fattah el-Sziszi és sok magas rangú állami és egyházi tisztségviselő – írja az Egyptian Streets független híroldal. Az egyiptomi keresztények vezetője arról beszélt, hogy a támadás nem az egyház, hanem egész Egyiptom ellen irányult, és bárki is legyen az, aki elkövette, nem lehet az egyiptomi nép része.

temetes

A biztonsági készültség óriási volt, azokat a gyászolókat, akik nem az áldozatok hozzátartozói, nem is engedték be a templomba.

A szertartás az Ismeretlen Katona sírjánál folytatódott –  a hadsereg szervezte, az  áldozatok koporsóit egyiptomi zászlókkal letakarva vitték katonák a templomból az emlékműhöz, mögöttük ugyancsak katonák vonultak koszorúkkal, őket az államfő és a pápa követte, majd a családtagok és a többi gyászoló. Akik közül többnek is részvétet nyilvánított az elnök.

A támadást egy 22 éves férfi, Mahmúd Safik Mohamed Mosztafa követte el – közölte korábban Sziszi elnök. A korábbi hírekkel ellentétben nem távirányítással robbantotta fel a bombát, öngyilkos merénylő volt.

Belépett a templomba, és egyből működésbe hozta a robbanószerkezetet. A halottkémek egész éjjel vizsgálták a maradványait, és arra jutottak, hogy robbanóöv volt rajta – nem táskában vitték be a bombát a templomba, mint azt korábban gondolták.

Ő volt a támadó.
Ő volt a támadó.

Időközben négy embert őrizetbe vettek a hatóságok, nekik is közük lehetett a támadáshoz. Az egyikük nő. További két embert is beazonosítottak, őket még keresik.

A merényletet elítélte Egyiptom legfőbb iszlám vallási méltósága, Abdel-Karim Allam nagymufti is, aki részvétét fejezte ki II. Teodor pápának.

A szertartásokat egyébként tüntetések is kísérték, a demonstrálók a belügyminiszter lemondását követelték.

Fotó: néhányan az áldozatok közül / Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez