Charlie Hebdo: temetés Párizsban és Jeruzsálemben

Párizsban és Jeruzsálemben is a múlt heti terrortámadások áldozatait temetik ma. Az izraeli Har HaMenuhot temetőben a kóser boltban megölt négy zsidó vásárlót, a francia fővárosban pedig a három rendőrt, akikkel a terroristák végeztek.

Összesen 17 embert öltek meg az iszlamista fegyveresek a horror három napján Párizsban a múlt héten. A három meggyilkolt rendőr posztumusz Franciaország legnagyobb állami kitüntetését, a Becsületrendet kapta Hollande elnöktől. Franck Brinsolaro, Ahmed Merabet és Clarissa Jean-Philippe koporsóját a francia trikolor borította. A rendőrök “azért haltak meg, hogy mi szabadságban élhessünk” – mondta a gyászszertartáson az államfő.

Izraelben a 60 éves Francois Michel Saada-t, a 45 éves Philippe Brahamot, a 21 éves Yoav Hattabot és a 20 esztendős Yohan Cohent helyezték végső nyugalomra. Az áldozatok családjai kérték Netanjahu kormányfőtől, hogy Jeruzsálemben temethessék el a hozzátartozóikat. A szertartáson az izraeli miniszterelnök azt mondta a gyászolóknak: az áldozatok életét a gyűlölet vágta ketté.

A héten a Charlie Hebdo, a magazin, melynek öt rajzolóját végezték ki az első terrortámadásban, most szerdán 60 ezer helyett 3 millió példányban jelenik meg – írja a BBC. A címlapján egy Mohamed-rajzzal.  A próféta a “Je suis Charlie” feliratot tartja a kezében, a képaláírás pedig: minden meg van bocsátva. A rajz már előre sok más sajtótermékben jelent meg Franciaországban és világszerte, így a Washington Post-ban, a német Frankfurter Allgemeine-ben, az olasz Corriere della Sera-ban és a brit Guardian-ben is.

-

A francia szatirikus magazin jogásza, Richard Malka azt mondta a France Info rádiónak: nem adják fel a szélsőségesek kedvéért. Az “én vagyok Charlie” szelleme a jogot jelenti a blaszfémiához. A Charlie Hebdo túlélő munkatársai a Liberation szerkesztőségében végzik egyelőre a munkájukat.

A Párizsban most eltemetett rendőrök egyikének, a magazin épülete előtti járdán hidegvérrel fejbelőtt Ahmed Merabetnek a fivére a hét végén arról beszélt a francia fővárosban, hogy az iszlám a szeretet vallása. A bátyját terroristák, hamis muszlimok ölték meg. Arra emlékeztette a franciákat, hogy az ország a szélsőségesekkel, és nem muszlim polgáraival áll harcban, és arra hívta fel a rasszistákat, az iszlámgyűlölőket és az antiszemitákat, hogy ne keverjék össze a szélsőségeseket a muszlimokkal: az őrült embereknek nincs színük vagy vallásuk. Mecsetek és zsinagógák elleni támadásokkal nem lehet visszahozni a holtakat és nem lehet enyhíteni a hozzátartozók fájdalmán.

Fotók: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez