Sok embert mentett meg a párizsi kóser boltban a muszlim alkalmazott

A 24 éves Lassana Bathily Maliból érkezett Franciaországba. Ő volt az, aki jó néhány ember életét mentette meg pénteken azzal, hogy elrejtette őket az üzlet hűtőkamrájában. Most hősként ünneplik új hazájában.

Míg a radikális iszlamista merénylő lövöldözött és túszokat szedett a párizsi kóser élelmiszerboltban, addig egy másik muszlim, az üzlet alkalmazottja elrejtette a vásárlók egy részét az alagsori hűtőkamrában. És ezzel jó eséllyel megmentette az életüket.

A támadásban négyen haltak meg, míg végül a rendőröknek sikerült megrohamozniuk a boltot, és megölni a támadót, Ahmed Coulibaly-t. A megmentettek között volt egy néhány hetes kisbaba is. Lehettek volna az áldozatok jóval többen is, ha Bathily nem mutatja meg az embereknek az alagsorba vezető lépcsőt.

“Amikor a vásárlók lerohantak, kinyitottam a hűtőkamra ajtaját, és velük együtt bementem. Kikapcsoltam a világítást, és a hűtőberendezést is. Aztán kimentem, és arra kértem őket, maradjanak nyugton” – nyilatkozta a BMFTV hálózatnak.

A rémálom végén a vásárlók köszönetet mondtak a fiatal férfinak. Egy tanácstag, aki köztük volt, arról beszélt, hogy a hűtőkamrában már azon viccelődtek, hogy kinyitnak egy üveg bort. Jó sok volt ott – mondta.

Az nem egészen világos, hogy Bathily pontosan hány életet is mentett meg. A tanácstag, Malik Yettou azt mondja, összesen heten voltak lent a csecsemővel együtt, míg a már említett tévécsatorna körülbelül 15 emberről beszélt.

A mali férfi a teherlifttel tudott kijutni az épületből. A rendőrök először azt hitték: ő az egyik túszejtő, akkor még nem tudták, hogy hány támadó lehet. “Azt mondták, feküdjek a földre, a kezemet kulcsoljam össze a tarkómon. Aztán megbilincseltek, elvittek és másfél órán át hallgattak ki.” Végül, amikor a szerepe tisztázódott, a földszinti alaprajzzal segítette a rendőröket a további akcióban.

Az üzletnek, a Hyper Cacher-nek egyébként egy másik alkalmazottja is részt vett a helyzet megoldásában. A bolt kulcsaival be tudott menekülni a liftbe, és később ezek a kulcsok segítettek a rendőröknek az üzlet megrohamozásában. Bathily az éjjel vendég volt a BMFTV stúdiójában. Azt mondta:

 “Testvérek vagyunk. Ez nem a zsidók, a keresztények vagy a muszlimok ügye. Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk, segítenünk kell egymásnak, hogy kijuthassunk ebből a válságból.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez