Hatemeletes háznál is magasabb minden idők legnagyobb lemért hulláma

Nagy-Britannia és Izland között mérték a Földön az eddigi legnagyobb hullámot – legalábbis a világ központi meteorológiai szolgálata, a WMO műszerei.

Az automatizált bójával bemért és most közzétett adatot 2013. február 4-én rögzítették, a hullám magassága elérte a 19 métert, tehát egy hatemeletes épületnél is nagyobb lehetett.

Az előző rekord 18.3 méter volt, és azt szintén az Atlanti-óceán északi részén mérték, 2007 decemberében. Ennél voltak már sokkal magasabb hullámok is korábban, azoknak magasságát azonban nem tudták pontosan bemérni, csak következtetni lehetett a méretükre. A Francia Tengeri Kutatóintézet hírt adott már 20,1 méteres hullámról is, a WMO által mértek közül azonban a 19 méteres az eddigi rekord.

Az Atlanti-óceán északi részén hétköznapi jelenségnek számítanak a óriási hullámok, különösen a téli időszakban. Ilyenkor ugyanis a szél keringése és a légköri nyomás hatására hatalmas trópusi viharok keletkeznek.

A mérésekhez a műholdak korában is fontos eszközök a mostani rekordot is rögzítő automatizált bóják. Az oceanográfusok egyik legnagyobb segítői ezek a műszerek, amelyek rögzítik az áramlatok erősségét, a hőmérsékletet, a vízminőséget – egyszóval minden fontos adatot, ami a tengeri kutatásokhoz szükséges.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez