Lövöldözés volt az amerikai nagykövetség előtt Ankarában az orosz nagykövet lelövése után

8-szor vagy 9-szer lőtt a levegőbe egy középkorú férfi kedden hajnalban az amerikai nagykövetség előtt. Ne játszatok velünk! – kiáltozta, miközben a rendőrök elvonszolták a helyszínről Ankarában. Az USA nagykövetség közvetlen közelében van az a galéria, ahol hétfőn a török rendőrség egyik szolgálaton kívüli tagja este halálosan megsebesítette Andrej Karlov orosz nagykövetet.

Aleppóban mi haltunk meg, itt most te halsz meg! – kiáltotta törökül a jól öltözött fiatalember, aki rendőrigazolvánnyal jutott be a helyszínre. Korábban arabul azt ordította: mi Mohamed próféta dzsihádját követjük! Ez az al-Nuszra nevű iszlamista terrorszervezet indulójának első sora. Az Al-Nuszra, mely az Al-Kaida szíriai szervezete, jelentős erőkkel harcolt Aleppóban Aszad elnök csapatai ellen. Az orosz légierő szétbombázta a várost, melyet azután Aszad elnök csapatai visszafoglaltak.

Az orosz nagykövet gyilkosa a török rendőrség különleges terrorelhárító szolgálatához tartozott. Erdogan török államfő azonnal felhívta Putyin orosz elnököt, hogy elmagyarázza a kínos helyzetet. Végül is abban maradtak, hogy folytatódnak a tárgyalások a szíriai rendezésről. A válságban érintett három hatalom képviselői vesznek ebben részt: Oroszország, Törökország és Irán diplomatái vitatják meg az Aleppó eleste utáni helyzetet. Oroszország és Irán Aszad elnököt támogatja, míg Törökország a szíriai elnök megbuktatására törekedett eddig. Putyin elnök egyidejűleg elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez