Nagyobb veszélyt jelenthetnek az egészségre a mobiltelefonok, mint amit a gyártók bevallanak

Kiváló karácsonyi ajándék a mobiltelefon, melyet már a gyerekek egy része egészen fiatal korban megkap. Ez komoly veszélyekkel járhat, mert a rádióhullámok befolyásolhatják a szövetek működését, és ennek a hatása beláthatatlan lehet.

Különösen így van ez gyerekkorban, amikor a növekedésre koncentrál a szervezet – állapítja meg a fogyasztóvédelem Franciaországban. Ezért előírják, hogy milyen erős lehet a sugárzás ereje (watt/kilogramm). Ezt be is tartják a gyártó cégek,  csakhogy mások a laboratóriumi körülmények, és megint mások a tényleges használati feltételek. A környezetvédők szerint nagyvárosi környezetben sokkal nagyobb terhelés éri a szöveteket, mint amilyet a laboratóriumokban kimutatnak.

A fő felelős a szmog. Ennek hatása az lehet, hogy felerősödnek a mobiltelefonok káros kibocsájtásai, ez pedig mindenkinek rossz, de különösen a gyerekeknek veszélyes. A francia fogyasztóvédelem utal arra, hogy a gyerekek tanulási képességét hátrányosan befolyásolhatják a rádióhullámok. Egyértelmű eredmények egyelőre nincsenek ezen a területen.

Kínában, ahol szinte állandó a szmogveszély, már azt tanácsolják a szülőknek: a gyerekeknek lehetőleg ne vegyenek mobiltelefont túlságosan korán! A hatás vizsgálata ezen a területen egyáltalán nem megoldott. A WHO is céloz arra, hogy a mobil telefonok károsak lehetnek az egészségre, mert a szöveteket hőhatás éri, és emiatt megváltozhatnak. De hogyan? Lehetséges a rákkeltő hatás is – állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet, de hangsúlyozza: egyértelmű vizsgálati eredmények nincsenek. A környezetvédők egy csoportja szerint ez olyan súlyos ügy, mint a Dieselgate – amikor az autógyártók a káros kibocsájtás kapcsán csaltak. A szakértők szerint nem erről van szó, hanem arról, hogy a rádióhullámok másképp viselkednek a laboratóriumban és másképp a szmog sújtotta nagyvárosokban. Erre a problémára pedig egyelőre senki sem tudja a megoldást …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez