Meghalt a légiutas-kísérő, aki túlélt egy 10.000 méteres zuhanást

Vesna Vulović szerb légiutas-kísérő 66 évesen hunyt el, belgrádi lakásában. Korábban azzal írta be magát a történelembe, hogy túlélt egy légi szerencsétlenséget 1972 januárjában. Akkoriban a JAT jugoszláv légitársaság munkatársaként dolgozott, és épp egy McDonnell Douglas DC-9 típusú gépen volt műszakban, amikor bekövetkezett a baj.

A gép az akkori Csehszlovákia hegyei felett, 10.000 méter magasban felrobbant. A nő a repülőgép farkában rekedve, egy erdőben ért földet, nem messze egy falutól. Életét egy favágó mentette meg, aki a sikoltozására figyelt fel a fák között. Azonnal kórházba szállították, ahol kómába esett 10 napra. Betört a koponyája, két csigolyája, több bordája és a lábai is eltörtek a balesetben, ami után először lebénult, majd sikerült felépülnie.

A zuhanás emlékeit soha nem tudta teljesen felidézni, 2008-ban egy interjúban azt mondta, hogy csak arra emlékszik, amikor üdvözlik az utasokat Dániában, a következő emlék pedig az, amikor felébredt a kórházban.

A robbanásról először azt tartották, hogy horvát szélsőségesek által elhelyezett bomba okozta, később azonban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a csehszlovák légierő lőhette le a gépet – tévedésből. A szörnyű tragédiával Vesna a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, a legnagyobb ejtőernyő nélküli zuhanás túlélőjeként.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez