Most már turbánt is viselhetnek szolgálatban a New York-i szikh rendőrök

Megkapták az engedélyt, kalapjukat tradicionális fejfedőjükre cserélhetik New Yorkban a szikh vallású járőrök. Pontosabban szólva most már elég lesz csak a turbánt viselniük – korábban ugyanis kalapjuk alatt hordták azt.

Az új szabályban kikötötte a rendőrség, hogy a turbánnak tengerészkéknek kell lennie, és fel kell tüntetni rajta a New York Police Department jelvényét is. További engedmény, hogy most már közel másfél centis arcszőrzetet is növeszthetnek a szikh rendőrök, a nagy szakállat azonban nem engedélyezik a jövőben sem.

sikh

A szikh rendőrök szövetsége egy Twitter posztban köszöntötte az új intézkedést, amit úgy kommentáltak, hogy ez büszke pillanat a szikh közösségnek.

A szikhizmus szigorú szabályokat ír elő követőinek, ilyen például a kötelező turbánviselet. A turbán a fegyelmet és az alázatot szimbolizálja, egész nap hordják, és csak otthonukban veszik le, saját környezetükben. Alatta hajukat rendszerint nem vágják, a férfiak pedig hosszú szakállat is növesztenek.

Korábban már többször volt probléma abból, hogy vallásuk ellenére arra kényszerítettek katonákat vagy rendőröket, hogy váljanak meg viseletüktől és borotválják le hajukat és arcszőrzetüket, ha szolgálni akarnak a rendőrségben vagy a katonaságnál.

A mostani előrelépés egy májusi pozitív példát követett, akkor ugyanis az amerikai hadsereg egyik szikh katonájának engedték meg, hogy viselhesse turbánját – bár korábban őt is arra kényszerítették, hogy szolgálatban vegye le.

Fotó forrása: Twitter

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez