Felfalja-e Trump gazdasági főtanácsadóját a Wall Street farkasa?

Trump gazdasági főtanácsadója nyakig benne van egy több milliárd dolláros korrupciós ügyben. Miből finanszírozták a Wall Street farkasát?

Csekély hárommilliárd dollárt utalt át Malajzia legnagyobb állami befektetési alapja  egy kis svájci banknak. Ebből pénzelték Hollywood híres filmjét, a Wall Street farkasát is. A hatalmas összeget a New York-i pénzügyi óriás, a Goldman Sachs hajtotta fel a rossz hírű 1MDB alapnak. A New York-i korrupciós ügyészség nyíltan több milliárd dolláros csalással gyanúsítja a malajziai alapot, melyet maga Nadzsib Razak miniszterelnök engedélyezett. A kétes hírű alap élén a malajziai kormányfő nevelt fia és annak jó barátja állt. Az alap két vezetője számtalan fotón látható együtt Leonardo di Caprióval, a film főszereplőjével. A filmsztár közölte: együttműködik a hatóságokkal a korrupciós vizsgálatban.

De vajon együttműködik-e Gary Cohn, a Goldman Sachs egykori második embere, akit Donald Trump gazdasági főtanácsadónak nevezett ki?

A pénzügyi óriás képviselői Washingtonban az igazságügyi minisztériumban tárgyaltak – írja a Wall Street Journal. Senki sem nyilatkozott, de a befolyásos lap szerint nyílt titok: Gary Cohn engedélyezte a hárommilliárd dolláros kétes ügyletet. Ez még amerikai mércével mérve is hatalmas összeg. A Goldman Sachs szingapúri emberét a kínos ügy miatt kizárták a helyi tőzsdéről. Vizsgálat folyik az ügyben az USA-n kívül Szingapúrban és Svájcban is. Csak magában Malajziában nem. Pedig ott a kormányfőt azzal gyanúsította az ellenzék: lenyúlt több mint hatszáz millió dollárt az alap pénzéből. A főügyészt lecserélték, mert nem volt elég szervilis. Az új főügyész pillanatokon belül rádöbbent: nincs is ügy, melyben vizsgálódni kellene. Nadzsib Razak pedig továbbra is miniszterelnök.

Trump a választási kampányban szidalmazta a Wall Street-et, de aztán három embert is a Goldman Sachstól hozott a vezetésbe

A korrupciós ügyben érintett Gary Cohn volt a legmagasabb rangú a pénzintézetben. Ő lesz Trump gazdasági főtanácsadója, ha bele nem bukik a korrupciós botrányba. A pénzügyminiszter is a Goldman Sachs embere volt korábban. Ő azért kapta meg a tárcát, mert ő szerezte a pénzt a választási kampányhoz, melyben Trump állandóan a mohó Wall Street-i farkasokat bírálta. A harmadik Goldman Sachs-ember a stratégiai főtanácsadó. Ő adta Trump szájába a legkeményebb szavakat a Wall Street ámokfutásáról…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez