Börtönbe akarják csukni a képviselőt, aki leleplezte a miniszterelnök korrupcióját

Másfél éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt az ellenzéki képviselőt, aki a nyilvánosság előtt tényeket közölt a miniszterelnök korrupciójáról Malajziában. A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint Nadzsib Razak miniszterelnök csekély egymilliárd dollárt vágott zsebre abból az állami fejlesztési alapból, melyet ő alapított és felügyelt.

Az USA hivatalosan kérte egy kaliforniai bíróságtól, hogy kobozzák el az 1MDB fejlesztési alap amerikai vagyonát. Ez az alap pénzelte például a Wall Street farkasa című hollywoodi filmet. A főszereplő, Leonardo di Caprio közölte: teljes mértékben együttműködik a korrupciót vizsgáló amerikai hatóságokkal, és hajlandó a gázsi visszafizetésére is. A malajziai fejlesztési alap Leonardo di Caprio alapítványait finanszírozta, ezért került célkeresztbe a hollywoodi sztár.

“Nem vagyok meglepve, sem kétségbeesve. Ami nem öl meg, az megerősít!” – kommentálta az ellene meghozott ítéletet az ellenzéki parlamenti képviselő. Rafizi Ramli minden bizonnyal fellebbez az ítélet ellen, mely nemcsak hogy másfél évre börtönbe küldené, de egyben kizárja őt a parlamentből. Öt évig nem is tölthetne be közéleti szerepet Malajziában. Ahol semmifajta komoly vizsgálat nem folyt a több milliárd dolláros korrupció ügyében. Nadzsib Razak miniszterelnök mindent tagad. Pedig a washingtoni igazságügyi minisztérium szerint több mint 3 milliárd dollár hiányzik a fejlesztési alap vagyonából!

Hova tűnt a hatalmas összeg?

1 Malaysia Development Berhad vagy rövidítve 1MDB – ez a fejlesztési alap neve, melyet a konzervatív kormányfő hozott létre. Nevelt fia és annak egy kínai származású üzlettársa irányította az alapot, melyet a miniszterelnök állítólag szigorúan ellenőrzött. A két fiatal menedzser szórta a pénzt – bőven juttatva azoknak, akik a miniszterelnököt támogatták. A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint mintegy 1 milliárd jutott Nadzsib Razaknak. Ebből 782 millió dollárnak a nyomát meg is találták egy olyan számlán, melynek kedvezményezettje az első számú köztisztviselő volt. Nemcsak Malajziában, de külföldön is sok pénzt költöttek “Malajzia jó hírének öregbítésére”. Ebbe a kategóriába esett az, hogy pénzelték Leonardo di Caprio jótékonysági alapjait. És persze a sikeres hollywoodi filmet, a Wall Street farkasát, melynek főszerepét Leonardo di Caprio alakította…

A vizsgálat lezárult, felejtsük el?!

Az ellenzéki képviselő politikai haszonszerzés céljából megsértette az államtitok-törvényt. Csakis magának kereste a bajt – így kommentálta a bírósági ítéletet a miniszterelnök kabinetfőnöke. Az ellenzék természetesen háborog: szombatra nagy tüntetést szerveznek. Volt már egy ilyen: akkor több mint százezren vonultak az utcára tiltakozásul a korrupció miatt Malajzia fővárosában. Kuala Lumpurban a tüntetők jelentős része Bersih feliratú pólót viselt annak ellenére, hogy azt a kormány betiltotta. Miért? Mert a Bersih feliratú pólók szerinte az állam biztonságát fenyegetik Malajziában. Mit jelent a Bersih? Tisztaságot, korrupciómentességet. Ezért szerveznek tömegtüntetést szombatra Malajziában, hogy ne kelljen börtönbe mennie annak a képviselőnek, aki leleplezte a miniszterelnök korrupcióját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez