Már nemcsak korrupcióval, de pénzmosással is vádolják a bukott kormányfőt Malajziában

42 millió ringgitet, vagyis 10 millió dollárt illegálisan helyezett el magánszámláin Nadzsib Razak, amíg Malajzia miniszterelnöke volt. Ez az új vád Malajzia bukott kormányfője ellen, aki tavasszal elveszítette a választásokat. Azóta megindultak ellene a vizsgálatok, melyeket korábban a főügyész nem tartott jogilag eléggé megalapozottaknak.

Pedig az Egyesült Államokban évek óta feszegetik egy 4,5 milliárd dolláros óriási korrupciós ügy politikai kapcsolatrendszerét. A vizsgálat már kiterjedt Szingapúrra és Svájcra is. Az 1MDB állami fejlesztési alapról van szó, melyet Nadzsib Razak miniszterelnök utasítására hoztak létre. Az egymilliárd dolláros alaptőkével induló állami pénzalap elvben Malajzia gazdasági fejlesztését volt hivatva szolgálni, de a valóságban a hatalom kifizetőhelyeként működött.

A miniszterelnök számláján is találtak több százezer dollárt, melyet ez a pénzalap utalt át. Amikor a sajtó ezt leleplezte, Nadzsib Razak először tagadott, de kénytelen volt beismerni a kínos ügyet. Visszafizette a pénzt. Ha nem bukik meg a választásokon, akkor ennyiben is maradt volna az ügy, de ellenfele éppen ezzel kampányolt.

A 93 éves Mahathir Muhamad, aki egyben az elődje és az utóda is Nadzsib Radzaknak, azt ígérte, fényt derít a kormányzat számára rém kínos ügyre. A bukott kormányfőt letartóztatták, útlevelét elkobozták. Éppúgy, mint neje ékszereit, melyek értéket több millió dollárra becsülik Malajziában. A bukott miniszterelnök mindent tagad. Malajzia most igazolhatja: az igazságszolgáltatás független – hangsúlyozza a korrupcióval és pénzmosással vádolt Nadzsib Razak. Aki a maga idejében épp az ügyészség segítségével tette tönkre politikai ellenfeleit. A pénzmosásért 15 éves börtönbüntetésre számíthat, a korrupcióért 20 évre. Így az elkövetkező évekre nemigen kell programot csinálnia Malajzia egykor majdnem mindenható miniszterelnökének, aki belebukott a korrupcióba a délkelet-ázsiai országban.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez