Korrupció miatt letartóztatták Malajzia egykori miniszterelnökét

Nadzsib Razakot az Egyesült Államokban azzal vádolták meg, hogy lenyúlt 700 millió dollárt egy állami befektetési alapból. Nadzsib Razak elveszítette a választásokat május 9-én. Ezt követően megindult ellene a vizsgálat, mely most a letartóztatásához vezetett el.

Nadzsib Razak utóda az elődje lett. Mahatir Mohamed, aki egykor Nadzsib Razak mentora is volt, már a választási kampány idején közölte, hogy kivizsgáltatni szándékozik a kormányzat összes gyanús ügyét – beleértve a miniszterelnök nagy lenyúlását. Az amerikai vizsgálat idején Nadzsib Razak először tagadta, hogy hatalmas összeget átutaltak volna a magánszámláira, de később elismerte a dolgot. Azt állította, hogy teljes mértékben visszafizette az államnak a kérdéses összeget. A főügyész, aki szigorú állami felügyelet alatt állt, el is fogadta a magyarázatot – mindaddig, amíg Nadzsib Razak állt az állam élén. Amint megbukott, megindult a gőzhenger.

A Malaysian Inside portál szerint a rendőrség már elkobzott 273 millió dollár értékű ékszert Nadzsib Razaktól, illetve nejétől. Kedden pedig egy rendőrautó a korrupciót vizsgáló ügyészség börtönébe vitte őt. A hírek szerint szerdán hivatalosan is vádat emelnek Nadzsib Razak egykori kormányfő ellen, aki hatalmas pénzeket nyúlt le az államkasszából Malajziában.

Fotó: President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez