Malajziában nemcsak az exkormányfő, de az egész elit korrupt

Ezt nyilatkozta a CNN amerikai hírtelevíziónak a 93 éves Mahathir Muhamad miniszterelnök, aki tavasszal került vissza a hatalomba, miután megnyerte a választásokat. Malajziában a korrupt exkormányfőt börtönbe csukták, hogy ne szökhessen meg a bírósági tárgyalás elől.

Nadzsib Razak ellen több korrupciós vád is van – hangsúlyozta az új miniszterelnök, aki valaha mentora volt a bebörtönzött exkormányfőnek. A 93 éves Mahathir Muhamad a CNN hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban arról panaszkodik, hogy a kormányzás ma sem könnyű, mert nemcsak az elődje, de az egész kormányzati elit korrupt. Még kénytelen vagyok velük dolgozni, de már nem sokáig – mondta a veterán kormányfő, aki a világ legidősebb hatalmon levő vezetője. Egyszer már nyugdíjba ment, de idén tavasszal visszatért, hogy korrupt tanítványát kiűzze a hatalomból. A választásokon győzött. A vesztes pedig börtönben várja a bírósági tárgyalást. Akár húsz év börtönt is kaphat. Több mint egymilliárd dolláros korrupciót ró fel neki most az az ügyészség, mely korábban nem látott semmilyen problémát, amíg Nadzsib Razak hatalmon volt.

Hihetetlen pénzekről van szó: felmondtak például egy kínaiak által szponzorált vasútépítési programot. 20 milliárd dollárral lépték túl a tervet! Peking nagyon nyomul a térségben, kihasználva azt, hogy nagyon jelentős a kínai diaszpóra befolyása a gazdasági életben. Csakhogy ez hozzájárul a korrupcióhoz. Ez ellen Kínában is küzdenek és most Malajziában is megindult a tisztogatás. A 93 éves kormányfőnek sietnie kell, hiszen nem tudhatja: mennyi ideje lesz még arra, hogy leszámoljon a korrupt elittel, melyet jelentős részben ő maga hozott létre Malajziában.

Fotó: Mahathir Muhamad / BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez