Előzetesben a volt First Lady Malajziában

Királynőként viselkedett, méregdrága ruhákat hordott, míg férje volt a kormányfő, most a börtönbe követte urát. A 66 éves Roszmah Manszort a korrupcióellenes hatóság vette őrizetbe.

17 rendbeli korrupcióval, illetve pénzmosással gyanúsítják. Miért?

Nadzsib Razak miniszterelnök kilenc évig volt kormányon Malajziában. Tisztában volt vele, hogy jogállamban pénz a fegyver. Egymilliárd dolláros szuverén befektetési alapot hozott léte, melynek élére rokonait és üzletfeleit állította. Az 1MDB a működése során 10 milliárd dolláros mínuszt hozott össze. Ebből 4,5 milliárd dollár egészen egyszerűen eltűnt! – állapította meg a külföldiek korrupciós ügyleteit vizsgáló ügyészség New Yorkban. Amerikában, Svájcban és Szingapúrban megindult a vizsgálat. Malajziában nem! A főügyész nem látott okot rá.

Aztán jöttek a választások, ahol ez lett a fő téma. Nadzsib Razak csúfos vereséget szenvedett. Utóda az elődje lett. A 93 éves Mahatir Mohamad megfogadta: végére jár az ügynek! Először az ex-miniszterelnököt vették őrizetbe. Óriási óvadék lefizetése után szabadlábra került. Csütörtökön meg kell jelennie a vizsgálóbíró előtt.

Mi lesz az ex-First Ladyvel?

A bíróság az ő esetében is óriási óvadékot állapított meg: 10 millió ringgit, vagyis 2,1 millió euró a szabadság ára. Ügyvédei sokallják az összeget. Az első kihallgatáson a bukott First Lady ártatlannak vallotta magát. Az igazságszolgáltatást illetően nem sok illúziója lehet. Bár Malajziában a brit jogrendet örökölték a gyarmati időkből, a politikai perek úgy folynak, mint Kínában. A vádlottra legfelső helyen kimondják az ítéletet és a bíróság nem tesz mást, mint végrehajtja azt. Nadzsib Razak is így semmisítette meg ellenfeleit, amíg hatalmon volt. Aligha kétséges, hogy rá és nejére is hasonló sors vár. Mi lesz a pénzzel? Az eltűnt dollármilliárdokkal? Azt még keresik. Az ex-First Lady ékszereit, Gucci táskáit és haute couture ruháit mindenesetre zár alá vették a hatóságok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez