Íme a számok: közel száz újságírót öltek meg világszerte 2016-ban

A világ legnagyobb újságíró szervezete, az IFJ jelentése szerint 93 újságíró és médiaszakember halt meg idén a foglalkozásához köthető támadásokban, 29-en pedig légi szerencsétlenségben vesztették életüket.

Tavalyhoz képest idén kevesebb újságíró esett áldozatául gyilkosságoknak, robbantásoknak, merényleteknek, az IFJ jelentése szerint azonban nem érdemes elbízniuk magukat a média területén dolgozóknak, hiszen a folyamatos fenyegetések és az öncenzúra a bizonyíték arra, hogy a szólásszabadság továbbra is kritikus szinten van.

A felmérés azt mutatja, hogy Honduras, Líbia, a Fülöp-szigetek és Dél-Szudán területén csökkent az újságírókat érintő gyilkosságok száma, máshol azonban nőtt az agresszió velük szemben. Afganisztánban, Guatemalában, Irakban és Mexikóban nőtt a szervezett bűnözés, és a terrorista cselekmények is megszaporodtak tavalyhoz képest.

“Az erőszaknak ez a szintje muszáj, hogy aktivizáljon mindenkit, aki elkötelezett az újságírók megvédésében. Nem maradhatnak büntetlenül ezek a bűntények. Az IFJ és leányszervezetei megduplázzák az erőfeszítéseket, és megteszik a megfelelő lépéseket, amikkel eltávolíthatják az erőszak árnyékát az újságírásról” – írta Philippe Leruth, a világ legnagyobb újságíró szervezetének elnöke a hivatalos közleményükben.

Azokról a kollégákról sem feledkeztek meg, akik jelenleg eltűntként szerepelnek a nyilvántartásokban, hiszen ők is többen lehetnek, mint ahányan a hivatalos közlésekben szerepelnek, de azt még nem sikerült bebizonyítani, hogy valóban eltűntek vagy gyilkosságok áldozatai lettek.

magnifying-glass-1607160_960_720

A statisztika szerint az arab országokban és a Közel-Keleten halt meg a legtöbb médiamunkás, számszerint 30, ezt követi Ázsia 28 gyilkossággal, Latin-Amerika 24 halálesettel, Afrikában nyolc, Európában pedig három újságíró halt meg erőszakos támadásokban.

Bombamerényletben, fegyveres támadásban 93-an hunytak el, míg természeti katasztrófához vagy légi szerencsétlenséghez köthető balesetben 29 újságíró vesztette életét a világ különböző pontjain az IFJ adatai szerint.

Fotó forrása: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez