Lesz-e jövőre független Katalónia?

Döntő év lesz 2017, kötelező erejű népszavazást írunk ki Katalónia függetlenségéről – ezt közölte év végi üzenetében Spanyolország legfejlettebb tartományának elnöke. Carles Puigdemont nyilatkozatára azonnal reagált Spanyolország miniszterelnöke: semmifajta népszavazást sem engedélyezünk, mely lerombolná az állam szuverenitását!

Két éve már volt egy népszavazás, mely Madrid nyomására csak véleményt nyilváníthatott, de a döntése nem kötelezte semmire a központi kormányt. A népszavazáson kevesen vettek részt: mindössze 2,3 millió ember nyilvánított véleményt a 6 millió választópolgárból. A függetlenség hívei mégiscsak ünnepeltek, mert akik elmentek szavazni, azok 80%-ban igent mondtak a függetlenségre. Jelenleg a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett versengenek egymással a függetlenség hívei és ellenfelei Katalóniában.

Spanyolország legfejlettebb tartományát évszázados ellentétek állítják szembe a központi kormányzattal. Az elmúlt évek gazdasági problémái növekvő szociális feszültséget jelentenek, és ez fokozza a nemzeti ellentéteket. A függetlenség hívei nem kívánnak kilépni az Európai Unióból, de azt szeretnék, ha nem Madrid képviselné őket Brüsszelben, hanem egy független katalán kormányzat. A népszavazás kapcsán újabb véget nem érő jogi viták várhatók, de a központi kormány álláspontja változatlan Spanyolországban: széleskörű autonómia igen, de függetlenség nem Katalónia számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez