Mi lesz most Katalóniában? – zavar Brüsszelben

“A rendőrök erőszakos fellépése a mérsékelt erőket a radikálisok karjába hajtotta!” – kommentálta egy uniós diplomata a katalán népszavazást a Le Monde tudósítójának. Brüsszel és a többi európai főváros kiállt Madrid mellett, támogatva Spanyolország egységét. A rendőri erőszak viszont meggyengítette ezt a támogatást.

Most mindenki dialógust sürget Madrid és Barcelona között, azután, hogy a függetlenség hívei győztek a népszavazáson Katalóniában. Közvetíteni fog-e az EU, személyesen Jean-Claude Juncker ?

Egyáltalán nem valószínű, hogy a brüsszeli bizottság elnöke vállalkozna erre a nem éppen hálás szerepre. Lesz valamilyen hivatalos állásfoglalás az EU központjában, de a jövőt illetően teljes a bizonytalanság. Katalónia példája ugyanis ragadós lehet: Skócia miniszterelnökasszonya máris megragadta a lehetőséget, hogy felvázolja a jövőt, mely Katalónia mintájára a függetlenség fele vezethet. Azzal a különbséggel, hogy Nagy-Britannia el akarja hagyni az Európai Uniót, Skócia viszont maradni akar!

Katalóniát Antonio Tajani, az európai parlament elnöke figyelmeztette: ha elhagyja Spanyolországot, akkor ezzel az Uniót is maga mögött tudhatja. A katalánok viszont semmiképp sem akarnak kilépni az Unióból, viszont elegük van a madridi kormányból, mely rendőrök ezreit küldte a nyakukra, amikor Katalónia függetlenségéről szavaztak vasárnap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez