Love story 2016 – az iraki menekült és a macedón határőr

Bobi Dodevski és Noora Arkavazi esetében a meglátni és megszeretni klasszikus formulája érvényesült. Abban a pillanatban, amikor ez megtörtént velük, éppen a görög-macedón határon voltak. Az egyik őrizte, a másik átlépni készült.

Bobi Dodevski nem is volt beosztva szolgálatba azon az esős márciusi napon – írja a BBC híroldala. Egyik kollégája helyett ugrott be a 35 éves határőr. A sok ezer menekült között, akik azt remélték, átkelhetnek Szerbiába, és onnét tovább Nyugat-Európába, ott volt a családjával majdani felesége is. A 20 éves Noora Arkavazi 2016 elején hagyta el a szülővárosát, Irak Dijála kormányzóságból menekült az erőszak elől. Testvéreivel és szüleivel a jól kitaposott utat követték – át Törökországba, aztán csónakkal Leszbosz szigetére Görögországba, majd Macedóniába. Ott várták a hírt arról, hogy továbbengedik-e őket Szerbiába.

Ekkor pillantották meg egymást a határőrrel. Aki valami különlegeset vélt látni a lány szemében. Szerinte a végzetét.

Egyszerű álmom volt – a családommal eljutni Németországba, és ott békében élni. Ezt már a lány mondta az AFP-nek. Noora hat nyelven beszél, ezért őt küldték oda a határőrhöz, hogy angolul próbáljon szót érteni vele. “Magas lázam volt és többször is elestem. Bobi egyből odaküldte a Vöröskereszt önkénteseit, hogy segítsenek.”

A férfi megpróbált annyira professzionálisnak maradni, amennyire tudott, de egy kolléganője egyből kiszúrta, hogy Ámor nyila eltalálta. A lány sem volt közömbös – úgy érezte, még és még többet szeretne beszélgetni a férfival. Aki most így emlékszik vissza a történtekre: “Sok-sok lányt láttam, talán szebbeket is Nooránál. De volt valamit a szemében, amitől úgy gondoltam – ő kell, hogy legyen a feleségem.”

Mikor Noora jobban lett, elkezdett segíteni a helyi Vöröskeresztnél. Miközben a többi menekült a tabanovcei átmeneti táborban várta, hogy mi lesz velük, a férfi és a lány egyre jobban megismerték egymást. A férfi elvitte a lányt és az édesanyját a közeli piacra, hogy ruhákat és ételt tudjanak venni. A lányt elbűvölte, ahogy a férfi a menekült gyerekekkel játszott. Áprilisban aztán együtt ebédeltek egy vendéglőben. Bobi szemmel láthatóan ideges volt – reszketett és rengeteg vizet ivott. Aztán megkérte Noora kezét. Egymás után legalább tízszer, mert a lány kezdetben azt hitte, tréfál. De végül igent mondott.

A pár Macedónia északi részén, Kumanovóban kelt egybe, júliusban. A vőlegény ortodox keresztény, a menyasszony kurd muzulmán. Az esküvőn 120 vendég volt, mindkét vallás hívei és a lány vöröskeresztes kollégái is. Amikor a gyors eljegyzésről kérdezik, a nő azt feleli: szerelem volt ez első látásra. A családja eljutott Németországba, ő Macedóniában maradt a férjével és annak három gyermekével. Öten élnek együtt – vagyis már majdnem hatan. Noora négy hónapos terhes, és boldog.

Fotó: AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez