Több, mint 5000 zsidó hagyta el tavaly Franciaországot

A zsidók tömeges elvándorlása már több éve zajló folyamat, a kiváltó okok közé pedig elsősorban az antiszemitizmus terjedését, az őket ért támadásokat sorolják.

Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, 500.000 körüli létszámmal, a növekvő elvándorlás miatt azonban évről-évre kevesebben vannak. A Charlie Hebdo magazin elleni merénylet, a kóser boltot ért támadás és a növekvő terrorveszély miatt 2015-ben 7900-an, míg 2016-ban 5000-en hagyták el az országot – áll a The Local francia kiadásában. Az elmúlt 10 évben közel 40.000 francia zsidó költözött el Franciaországból, számottevő részük pedig Izraelben talált új otthonra.

Izrael ugyanis tárt karokkal várja a zsidó bevándorlókat, a kormány három éve több intézkedést is bevezetett, hogy segítséget nyújtson a letelepedni kívánóknak. Állásokat kínálnak nekik és a vállalkozások áttelepítését is egyszerűbbé tették, de a fiatalok számára külön programokat is kiírtak. Így a zsidó közösség tagjai között most már olyanok is vannak, akiknél a családi és vallási okok mellett a gazdasági szempontok is szerepet játszanak az elvándorlásban.

Izrael 8,5 milliós lakosságának 75 százaléka zsidó, míg a lakosság egyötöde arab. A most zajló alija (a zsidók tömeges bevándorlása Izraelbe) pedig a legnagyobb ilyen esemény 1948 óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez