Az izraeli kormány francia zsidókat csábít Izraelbe

Az izraeli kormánya közeljövőben egy olyan tervet kíván elfogadni, amellyel három év alatt több tízezer franciaországi zsidó letelepítését kívánják elérni Izraelben. Hasonló nagyságú alijára (zsidó bevándorlásra) az etiópiai zsidókat kimenekítő Mózes akciók óta nem volt példa.

A Franciaországot elhagyó zsidók száma ma már elérte a tízezres nagyságrendet. Az okként nagyrészt az antiszemitizmus jelentős előretörését jelölik meg a nyugat-európai országban. A célállomások: London, Kanada és az Egyesült Államok. A 2013-ban kivándorolt francia zsidók közül mindössze háromezer választotta új hazájának Izraelt.

Ezért az izraeli kormány úgy döntött, hogy csábítóvá kívánja tenni az országát a francia zsidók előtt. Az izraeli foglalkoztatási szférában a kormányzat az egészségügyi és adótanácsadói képesítés honosítására készül; a hadseregben olyan állásokat kínálnak majd, amelyek megfelelnek majd a francia zsidók szakmai hátterének; végül pedig segítséget nyújtanak a vállalkozóknak ahhoz, hogy cégüket Izraelbe telepítsék át.

A francia zsidó fiatalok számára külön programokat indítanak: Taglit és Masa. Ezeknek a célja az izraeli körutazás és munka keretében a zsidó azonosságtudat és szolidaritás erősítését célozzák. Döntöttek arról is, hogy számukra a legjobb iskolákban biztosítanak helyeket. A becslések szerint akár megkétszereződhet a francia származású zsidók száma, s a végcél, hogy 2016-ban huszonnégyezerén telepedjenek le a Szentföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez