Gérard Depardieu Sztálin szerepében

Csinálja azt, amit az a sarlatán Freud csinált! – parancsolja pszichiáterének, aki egyben a szeretője a halálhoz közeledő Sztálinnak. A diktátor rémisztően magányos és rémálmok gyötrik. Ezeket kellene megfejtenie ifjú és szép szeretőjének, a pszichiáternek is. Mindez persze kitaláció.

Nem akartam dokumentumfilmet csinálni – hangsúlyozza Fanny Ardant. A francia színésznő, aki ezúttal rendező, sztárszerepet akart adni a szintén öregedő Gérard Depardieu-nek.

A Sztálin díványa című filmnek mindössze három szereplője van: maga a diktátor, akitől mindenki retteg. Az ifjú és szép pszichiáternő, akinek úgy kell megfejtenie a diktátor rémálmait, hogy az eredmény ne váltson ki gyilkos reakciót. Menet közben látjuk, hogy Sztálin rezzenéstelen arccal ítél halálra egy tucat szerencsétlen értelmiségit, akik kételkednek benne, hogy a szovjet repülőgépek jobbak, mint az amerikaiak. Tarkólövés egyetlen golyóval! Ne pazaroljunk! – írja rá döntését a diktátor az ügyiratra. A harmadik szereplő egy ifjú művész, aki a diktátor emlékművét van hivatva elkészíteni. Ki hogy és hol veszíti el a a lelkét, ezt akartam ábrázolni – mondta Fanny Ardant rendező.

Putyin elnök Gérard Depardieu-nek orosz állampolgárságot adományozott. A jeles francia színész sok időt tölt orosz földön. Sztálin szerepében nem a fizikai hasonlóságra törekedett, hanem arra, hogy megmutassa: a rettegett diktátor magányos. Maga is fél, miközben tőle is félnek. A kritikusok szerint Gérard Depardieu Sztálin megformálásával feltette a koronát színészi pályafutására.

Fotó: ABC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez