Obama megkegyelmezett a nemet váltó katonának, aki titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a Wikileaksnek

Chelsea Manning, aki Bradley Manning néven vonult be az Egyesült Államok hadseregébe, kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, ahol a férfi rabok között tartották. A hadbíróság ítélete szerint 2045-ig kellett volna börtönben ülnie a kiszivárogtatás miatt, de Obama elnök kegyelme miatt május 17-én szabad emberként távozhat.

A kegyelem nem teljes, nem vonatkozik az ítéletben kimondott polgári korlátozásokra. John McCain, a szenátus nemzetbiztonsági bizottságának feje bírálta Obama döntését. A republikánus szenátor szerint a kegyelem a jövendőbeli kémeket arra ösztönözheti, hogy nyugodtan folytassák tevékenységüket, mert úgysem kell leülniük a hosszú büntetést.

Miért kapott 38 év börtönbüntetést az amerikai közkatona?

Az Irakban szolgáló Manning, aki később nővé operáltatta magát, több százezer titkos dokumentumot juttatott el a Wikileaks nevű polgárjogi kezdeményezésnek, mely azokat vígan közzétette. A hadbíróság szerint a közlegény ezzel veszélyeztette az amerikai katonák biztonságát Irakban és másutt. A Wikileaks főnöke, aki időközben Ecuador londoni nagykövetségére menekült, korábban közölte: ha Manning kegyelmet kap, akkor ő hozzájárul ahhoz, hogy amerikai bíróság elé álljon! A Fehér Ház szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Obama azért kegyelmezett meg Manningnek, hogy ezzel elérje Julian Assange Wikileaks-főnök bíróság elé állítását az USA-ban.

Edward Snowden, aki az amerikai hírszerzés munkatársaként szivárogtatott ki titkos dokumentumokat, Twitteren üdvözölte Obama döntését. Korábban sokan sürgették Obama elnököt: adjon kegyelmet Snowdennek is! Obama ezt azzal utasította el, hogy Snowden sosem állt amerikai bíróság elé. Sosem ítélték el. Ezért nem jogosult kegyelemre sem. Edward Snowden jelenleg Oroszországban él. Nem mer hazamenni, mert attól tart: az USA-ban életfogytig tartó börtönt is kaphat kémkedésért.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez