Iszlám kölcsönnel próbálkozik egy norvég bank

Még tesztelik az új konstrukciót, de az iszlám országokban alkalmazott kölcsönre nagy a kereslet Norvégiában: több, mint 300 érdeklődő volt rá mindössze egy hét alatt.

A norvég Storebrand által alapul vett halal hitel lényege, hogy a bank ahelyett, hogy kamatra adna kölcsönt az ügyfélnek, inkább közösen vállalkozik vele, és az elért haszonból részesül. Ez a norvég bank felfogása szerint az ingatlanok esetében azt jelentheti majd, hogy az ingatlanvásárlók a hitelt lakbér formájában fizetik a banknak, amíg el nem érik azt az összegű befizetést, amivel az övéké lehet az ingatlan. A bank nem kamatot szed – az ugyanis tiltott az iszlám szerint -, hanem a költségeit fedező jutalékot kér, ez pedig csakis fix összeg lehet, ami független a futamidőtől.

Ha bevezetik a halal típusú szolgáltatást, azzal nem csak a Norvégiában élő iszlám vallásúak juthatnak majd új lehetőséghez – hiszen eddig ők nem vehettek igénybe banki kölcsönt, mert az a kamat miatt ellenkezik a vallásuk törvényeivel –, hanem a fiatalok, frissen diplomázottak is – írta a The Local norvég kiadása.

Az északi országban nagy az érdeklődés az újdonságra, egy héten belül több, mint 300-an jelentkeztek a banknál, hogy rákérdezzenek az új konstrukció részleteire. Bevezetésére azonban még várni kell, hiszen jelenleg még a tesztelési fázisban vannak, és több ország pénzügyi elemzőjét bevonva dolgoznak a megfelelő szolgáltatás kidolgozásán.

Az ötlet egyébként nem mindenkinek tetszik – néhány régebbi ügyfél szakított is miatta a bankkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez