A mexikói árukra kirótt különvámból építené a határkerítést Donald Trump

20%-os vámot akar kivetni az amerikai elnök minden mexikói árura, mely átlépi az USA határát. Ezt közölte a Fehér Ház szóvivője. Sean Spicer hangsúlyozta: ez még nem döntés.

Az amerikai alkotmány szerint az elnök szuverén jogköre, hogy ilyen vámokról döntsön. Korábban Trump arra szólította fel Mexikót: fizesse meg a 2200 mérföld hosszú határkerítés építési költségeit. Mexikó elnöke, Enrique Pena Nieto videóüzenetben tudatta: nem fizetnek! Később lemondta tervezett washingtoni látogatását. A tervek szerint jövő kedden találkozott volna a Fehér Házban Donald Trumppal.

Bár az elnök szuverén jogköre a vámok kivetése, de Donald Trumpnak figyelembe kell vennie azt, hogy az USA aláírta a NAFTA-szerződést. Ez szabályozza az USA, Kanada és Mexikó kereskedelmét. Trump alapelve az, hogy nem sokoldalú megállapodások, hanem kétoldalú szerződések kellenek. Az elnök arra hivatkozik, hogy az USA 61 milliárd dollárral többet importál Mexikóból, mint amennyit oda exportál. Ez részben annak a következménye, hogy épp a NAFTA-szerződés miatt sok amerikai cég Mexikóba telepítette át gyárait, mert ott olcsóbb a munkaerő. Trump ezen szeretne változtatni: visszahozni a termelést az USA-ba és közben kitiltani az illegális bevándorlókat, akiknek a jó része a mexikói határon keresztül érkezik az Egyesült Államokba.

America First – Amerika az első. Ez Donald Trump jelszava. A latin-amerikai országok – élükön Mexikóval – ezt könnyen úgy érezhetik, hogy everybody else last – vagyis mindenki más álljon szépen a sor végére! Kína szívesen az USA helyére lépne a világkereskedelemben – erre Hszi Csinping elnök utalt Davosban a világgazdasági konferencián. Trump Mexikó mellett Kínával szemben is különvámokat akar bevezetni. Csakhogy Kína a világ első számú kereskedője és potenciálisan a világ legnagyobb piaca. Sok amerikai cég ott csinálja a legnagyobb profitot. Így egy kereskedelmi háború Kína ellen sokba kerülne. Ezért próbálkoznak előbb Mexikóval, de mint ahogy a Fehér Ház szóvivője mondta: egyelőre még csak opció a 20%-os büntetővám a déli szomszéddal szemben.

Fotó: az Egyesült Államok és Mexikó határán. Jobbra Tijuana, balra San Diego / Wikipedia

2 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. A képen a nevezett városok a cikkben állítottakkal ellentétben pont fordítva helyezkednek el, tehát az USA balra, Mexikó pedig jobbra van.

    Az USA oldalán erődszerű műtárgyak vannak, nincs kétsávos közút a fal mentén, a mexikói oldalon viszont van.

    Egyébként a rendezettségtől és a vele szemben elhelyezkedő káoszról azonnal fel lehet ismerni.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez