Mexikói elnök: nem fizetünk a falért! – videó

Enrique Pena Nieto elnök videóüzenetben reagált Donald Trumpnak arra a bejelentésére, hogy megépítik a falat az USA és Mexikó határán.

Mi nem építünk falat, és a más által épített falért nem fogunk fizetni! – hangsúlyozta Mexikó elnöke. Trump ugyanis azt ismételgeti, hogy a falat az amerikaiak építik több mint 2200 mérföld hosszan, de utólag behajtják a pénzt a mexikóiakon.

Enrique Pena Nieto elnöknek jövő keddre van érvényes meghívása Washingtonba. Videóüzenetében a mexikói államfő nem jelezte: lemondja a találkozót az USA új elnökével. Donald Trump nemcsak a fallal fenyegeti Mexikót, hanem azzal is, hogy felmondja az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt. Ez egységes piaccá tette az USA-t, Mexikót és Kanadát. Trump a választási kampány során gyakran bírálta az amerikai cégeket azért, hogy Mexikóba telepítettek új gyárakat, mert ott olcsóbb a munkaerő. A két szomszéd amúgy sem mindig harmonikus kapcsolata most szakítópróba előtt áll, hiszen a mexikói közvélemény nem fogadja el Trump diszkriminatív terveit és intézkedéseit. A mexikói elnök ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy Mexikó számára létfontosságú az együttműködés az Egyesült Államokkal. Ezért a jövő keddi washingtoni eszmecsere – ha létrejön a két államfő között – hosszú időre meghatározhatja az USA és Mexikó kapcsolatát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez