Dinófaló pteroszaurusz csontvázára bukkantak Erdélyben

A csaknem negyedtonnás ragadozó szája félméteres lehetett, így egészben nyelhette le áldozatait, akik elsősorban bébi dinók lehettek.

Legalábbis ezt állítják brit kutatók, akik megtalálták a ritka ragadozó csontvázát egy szigeten Hátszeg mellett, Erdélyben. A titokzatos ragadozó úgy 70 millió évvel ezelőtt élhetett. Pteroszaurusz-csontvázat korábban Texasban (USA) és a Hszincsiang-Ujgur tartományban (Kína) találtak. Most pedig Erdélyben leltek egy ilyen csontvázra, melyet a helyszínről Hatzegopteryx-nek neveztek el.

Mit lehet tudni ezekről a ritka repülő ragadozókról, amelyek a jura és a kréta korban népesítették be a Földet? A szakértők többsége úgy véli: a pteroszaurusz,  a dinoszaurusz és a krokodil szoros rokonságban álltak egymással. Aztán az első kettő, amely a levegőben közlekedett, kihalt.  A krokodil azért menekülhetett meg, mert átköltözött a vízbe. A dinoszaurusz és a pteroszaurusz vesztét valószínűleg a túlságosan nagy testtömeg okozta. Ez a példány, melyet Hátszeg mellett Erdélyben találtak, egyáltalán nem túl nagy. A legnagyobb pteroszaurusz olyan lehetett, mint egy F16-os vadászbombázó! Persze voltak köztük egészen kicsik is, éppúgy, mint a dinoszauruszok között is. A brit kutatók úgy vélik: a szigeten a most megtalált pteroszaurusz lehetett a legnagyobb ragadozó. Ezért a kisebb dinók a számára zsákmányt jelenthettek. Akkora szájuk volt, hogy egészben bekaphatták az áldozatukat! Az Erdélyben megtalált lelet azt mutatja: a pteroszaurusz szinte az egész világon elterjedt, hiszen a repülő ragadozók csontvázát az USA déli részén éppúgy megtalálták, mint Kína legnyugatibb részén, a Hszincsiang-Ujgur tartományban.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez