Trump kiszállt, Hollandia beszáll

Mármint annak az alapítványnak a támogatásába, amely a nőket tájékoztatja az abortusz lehetőségéről a fejlődő világban.

She decides, ő (vagyis az anya) dönt – ez az alapítvány neve, a döntés tárgya pedig a gyermek. Afrikában és Ázsiában a szegény családokban túlságosan sok a gyerek, és ez egyik legfőbb akadálya annak, hogy kikecmeregjenek a nyomorból. Egy nemkormányzati szervezet ezért hozott létre információs honlapot az anyák tájékoztatására. Hogy lehet védekezni a nemkívánatos terhesség ellen? Milyen körülmények között biztonságos az abortusz? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az anyák. Donald Trump hétfőn írta alá a rendeletet, mely megszünteti egy sor nemkormányzati szerv támogatását. A She decides mintegy 600 millió eurót veszít ezzel a döntéssel – írja a párizsi Le Monde.

150 országból 23 nyelven érkeztek hozzánk kérések, hogy támogassuk az alapítványt – mondta sajtóértekezletén Hollandia nemzetközi fejlesztési miniszterasszonya. Ezért Hollandia liberális kormánya úgy döntött: 10 millió euróval támogatja az alapítványt. Tudjuk, hogy ez nem elég, de nyilván lesznek más támogatók is – hangsúlyozta a holland miniszterasszony. Aki rámutatott arra, hogy az alapítvány megszűnése azzal járna, hogy a közeli jövőben 6,5 millió olyan gyerek születne meg, akit a család nem vár. 2,1 millió olyan abortusz következne be, melyet megfelelő információkkal rendelkező anyák el tudnának kerülni. Körülbelül 21.700 anya pedig belehalna olyan abortuszba, melyet az alapítvány információi megelőznének.

A holland kormány döntése azért különösen bátor, mert március 15-én választások lesznek Hollandiában. A liberális kormánypárt fő kihívója pedig a radikális jobboldal, mely előszeretettel hivatkozik Donald Trumpra, aki egyetlen aláírással jelentős összeget vont meg attól az információs alapítványtól, mely a nőket tájékoztatja a nemkívánatos terhesség elleni védekezésről és az abortuszról.

Fotó: a családtervezés jogáért tüntető nők / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez