Trump megtörte a jeget a Kakas évének kezdetén

Konstruktív kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államok elnöke Kínával.

Eddig semmilyen hivatalos kapcsolatfelvétel nem volt a világ első és második számú hatalmának vezetői között, de Donald Trump most megtörte a jeget: levelet küldött Kína első emberének, melyben köszöntötte a Kakas éve alkalmából és kifejtette: az USA konstruktív kapcsolatokra törekszik Pekinggel. A kínai fővárosban örömmel üdvözölték a levelet. Kiderült: ha legfelső szinten nem is történt eddig semmi, de a diplomácia irányítói már egyeztettek egymással.

Kínában nem a külügyminiszter irányítja a diplomáciát, hanem az Államtanács külügyekkel foglalkozó tagja, akit miniszterelnök-helyettesnek lehet tekinteni. Jang Csiecsi államtanácsos már telefonon tárgyalt Michael Flynn tábornokkal, aki Trump nemzetbiztonsági tanácsadója. Az új amerikai hadügyminiszter látogatást tett a térségben, és miközben megnyugtatta szövetségeseit, nem bírálta Pekinget, pedig korábban Trump környezetében megfogalmazódtak olyan vélemények, hogy Kína stratégiai ellenfél.

Pekinget persze elsősorban az érdekli, hogy mi lesz a globális kereskedelemmel, ha Trump beváltja választási ígéreteit és különvámokkal sújtja az USA-ba érkező kínai árukat. Ha a kereskedelem véget ér, akkor itt a háború! Ilyen sarkosan fogalmazta meg a véleményét Jack Ma. Az Alibaba alapító elnöke már találkozott New Yorkban Donald Trump-al. Jack és én nagy dolgokat viszünk végbe együtt! – mondta a találkozó után szokásos nagyzoló modorában Trump. Jack Ma viszont azt a következtetést vonta le: Kínának kell az USA helyére lépnie a globális kereskedelemben.

Ezt az elképzelést már Hszi Csin-ping elnök Davosban megfogalmazta a világgazdasági fórumon. Angela Merkel német kancellár a választási kampány során arról beszélt: ha az EU nem tud zöld ágra vergődni az USA-val, akkor gyorsan kereskedelmi szerződéseket kell kötnie másokkal! Az első lépés meg is történt Brüsszelben: az EU fokozatosan eltörli azt a tilalmat, melyet a kínai napelemek behozatalára mondott ki. Korábban kínai dömpinget emlegettek Brüsszelben. Most a Trump-hatás beindult: ha Amerika kizárja magát a globális kereskedelemből, akkor a többiek összefognak ellene. Trump valószínűleg nem kíván ide eljutni: ezért írta meg békülékeny levelét Kína első emberének, Hszi Csin-pingnek.

Fotó: Kakas éve torta a New York-i Chinatownban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez